Armağan Amcalar
iKamp 2017, Istanbul
28 Temmuz 2017
1. Sermayeden çok nitelikli emeğe dayalı; öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren meslek.
Estetik kaygı!
Sonunda ortaya özgün bir kazanım çıkaran emektir. Tekdüze emek vermek yetmez, seri üretimden bahsedemeyiz. Nitelikli emek toplumsal emeğe nazaran daha karmaşık eğitim gerektiren, sonunda daha fazla katma değer üreten emektir.
Sektöre yeni atılmış bir mühendisle yıllarca deneyim kazanan bir mühendis aynı olmadığı gibi; yıllarca çalışsa da gerçek bir ustalık kazanamamış bir mühendis ile belki de daha kısa sürede ustalık kazanmış bir mühendis de aynı değildir.
Görünürde karmaşık olan yapıları oluşturabilmek, anlaşılmaz problemleri çözebilmek için gereklidir. Yazılımda da karmaşık problemleri, isterleri karşılayabilmek için becerikli olmak gerekir.
İyi yazılım ustaları yazdıkları kodun görünümünden, sundukları API’lerin tasarımına, yazılım mimarisinden, önyüzde tasarıma uygunluğa kadar her alanda estetik kaygıyla hareket edip, kaliteli ve göze ve ruha hitap eden işler yaparlar.
Okullardaki yazılım mühendisliği eğitimi zanaat eğitimi değil.
Zanaat eğitimi çok uzun yıllar, bizzat iş üzerinde çalışarak, ustadan çırağa geçen ve en önemlisi usta ve çırak arasında birebir etkileşim sonucu olan bir eğitim.
“Basit, kompleksten daha zor olabilir:
İşi basit tutabilmek için düşünce yapınızı saflaştırmak adına çok çaba sarf edersiniz.
Ama nihayetinde buna değer çünkü bir kez oraya varınca dağları yerinden oynatabilirsiniz.”
—Steve Jobs
Armağan Amcalar
armagan@amcalar.com
twitter: @dashersw
github: dashersw
blog: arm.ag