Anne Frank

Anne Frank

Anne Frank var en ung judisk flicka som levde  i Amsterdam när andra världskriget bröt ut. Efter att judeförföljelserna intensifierades beslutade sig Annes familj för att gå under jorden.

I juli 1942 gömde sig familjen Frank tillsammans med familjen van Pels i ett gårdshus där hennes far arbetade.

 

Anne fick en dagbok när hon fyllde 13 år, strax innan familjen gömde sig. I den skrev hon om livet i gömstället, kriget och vad hon hoppades på och drömde om. Den sista anteckningen i dagboken är från den 1 augusti 1944. Tre dagar senare hittades familjerna av Gestapo och deporterades till koncentrationslägren.

 

Anne Frank och hennes storasyster Margot dog av fläcktyfus i lägret Bergen-Belsen bara ett par månader innan kriget tog slut i maj 1945. Av alla de åtta personer som gömde sig tillsammans var det bara Annes pappa Otto som överlevde kriget.

Vad hände sen?

Annes dagbok räddades undan Gestapo av Miep Gies, en kvinna som hjälpte till att gömma familjen. Hon gav den till Annes pappa efter att det bekräftats att Anne dött i koncentrationslägret. Otto Frank valde att publicera dagboken 1947. Men han hade tagit bort vissa delar av texten, till exempel sådant som berörde Annes pubertet och sexualitet eller passager där hon varit arg på sin mamma.

 

Dagboken har sedan den publicerades första gången översatt till över 70 språk och sålts i mer än 30 miljoner exemplar. Efter Otto Franks död publicerades även en oreviderad version av dagboken och det har gjorts många pjäser, filmer och serier som baseras på boken. Versionen av dagboken som ni ska få läsa är en grafisk roman från 2017 som bearbetats och tecknats av Ari Folman och David Polonsky.

 

Den ursprungliga dagboken ägs av det Nederländska institutet för krigsdokumentation och en kopia av originalet kan ses på Anne Frank Zentrum i Berlin.

Dagboken

Det finns två olika originalversioner av Annes dagbok. Dels den ursprungliga boken som hon fick i födelsedagspresent när hon fyllde 13 år. Där skrev hon dagboksanteckningar i brevform till olika påhittade väninnor.
 

Efter att 1944 ha hört på radion att man eftersökte skildringar av vanliga människors upplevelser av kriget och ockupationen för efter-krigsdokumentation bestämde sig Anne för att skriva om delar av sina dagboksanteckningar. Dessa adresserade hon enbart till "Kitty" och de skrevs på lösa papper. I den nya versionen av dagboken skrev Anne för en tänkt framtida publik och hon berättade och förklarade mer ingående om livet som gömd under kriget.

 

Båda versionerna av dagboken finns idag utgivna, tillsammans med ytterligare sidor som offentliggjordes senare, på grund av de ansågs känsliga vid tiden för när boken först publicerades då de tog upp ämnen kring pubertet och sexualitet bland annat.

Anne Franks dagbok anses vara en av de mest betydelsefulla böcker som publicerats under 1900-talet.

Anne var på samma gång en unik och en helt vanlig flicka och hennes röst direkt från den
judiska förföljelsen och kriget är både klarsynt och naivt positiv.

Det finns många berättelser från överlevare från andra världskriget, det speciella med Anne Frank är att vi får hennes ord till oss nedskrivna under tiden då allt hände, inte som återberättade minnen.

Dagboken i kombination med det vi vet hände Anne efter att familjen upptäckts och förts till koncentrationslägren gör berättelsen oerhört tragisk. Den är en viktig pusselbit i hur vi måste förvalta arvet efter förintelsen under andra världskriget - att minnas vad som hände, att minnas de som dog och att aldrig någonsin låta det hända igen.

 

"Trotz allem... glaube ich doch, dass die Menschen im Grunde ihres Herzens gut sind."

Från gästboken i Anne Franks hus i Amsterdam

Boken ni ska läsa är en grafisk roman som återberättar Anne Franks dagbok i text och bild. Alla händelser och dialoger i boken är tagna från originaltexten. 

 

Så, vad behöver man tänka på när man läser en grafisk roman, jämfört med en "vanlig" roman? 

 

Först och främst kanske att inte avfärda boken som barnslig eller enkel för att den har bilder. 

Den grafiska romanen eller bilderboken använder sig av två kommunikationsnivåer:

 

Den verbala = orden

Den visuella = bilderna

 

Att läsa en grafisk roman innebär att tolka och läsa både text och bild, hur de samspelar med varandra och vad som sker mellan raderna eller mellan bilderna. Det fulla sammanhanget får man när man förstår bild och text ihop.

 

Detta kan kallas för intertextualisering.

Kan man läsa en bok utan ord? Bilder från boken "Max lampa"

Exempel: Läsa mellan raderna och läsa mellan bilderna ur boken "Mysis är sjuk"

I "Das Tagebuch der Anne Frank" samspelar text och bild på så sätt att de kompletterar historien.

 

Som på sidan 30 där Anne skriver att hon alltid jämförs med sin syster.

 

Av bilderna förstår vi att det är till systerns fördel och Anne har svårt att leva upp till systerns ideal.

Bilderna hjälper också till att illustrera Annes livliga fantasi och hennes dagdrömmar om framtiden.

Läs vidare: Maus

Om ni upptäcker att ni gillar att läsa grafiska romaner som Anne Franks dagbok och vill läsa mer om andra världskriget rekommenderar vi boken

"Maus" av Art Spiegelman.

Handlingen kretsar kring författarens far, Vladek Spiegelman, och hur han överlevde Förintelsen. Maus är tecknad med antropomorfistiska djur, där bland annat judarna är möss, tyskarna katter och polackerna grisar.

Den finns att låna på biblioteket. Liksom en mängd andra bra grafiska romaner!