Dr. Csala Dénes

Adjunktus, Lancaster University

Adatblogger, SZÉKELYDATA

Adat és vizualizáció az álhírek korában

Kolozsvár, csütörtök, november 22, 13:00, Bolyai főépület, Popoviciu 5/1

Adat

Információ

Arecibo Interstellar Message - wikimedia.com

Mi az adat?

456?

Tüzesen süt le a nyári nap sugára

Az ég tetejéről a juhászbojtárra.

Grumpy Cat in Space - wallpapercave.com

adat = az információ elemi egysége

minőségi

A labda piros.

A versenypálya kör alakú.

Árpád jómunkásember.

Csíkban hideg van.

mennyiségi

diszkrét

- Ma 12 paradicsomot ettem.

- Ma 2 pohár vizet ittam.

 

folytonos

- Ma 2 és fél liter vizet ittam.

- Kint mínusz 12.4 fok van.

az adatokat

 • mérjük
 • gyűjtjük
 • feljegyezzük
 • elemezzük
 • megjelenítjük
Obama Not Bad - onepluswallpapers.com

ZETA-EXA-PETA-TERRA-GIGA-MEGA

Mikhal Khoso - northeastern.edu
Information overload - webdesignerdepot.com
All images - giphy.com
Barry Feldman - copyblogger.com
Barry Feldman - copyblogger.com
David McCandless - Information is Beautiful

Megértés | Feldolgozás | Értékkeresés | Vizualizáció | Kommunikáció

Figyelem

adhdpowered.wordpress.com

"Figyelemszegénység"

Csütörtök este 6 óra tájban Viktor unokatestvére a gimi lépcsőjén találkozott a barna hajú Szendével, aki egy kék ruhát viselt.

Kép-felsőbbrendűségi jelenség

Kolozsváron hull a hó

250 millisec

Sabine Kastner (DOI: 10.1016/j.neuron.2018.07.038)
Cognitive biases - Business Insider

Mentális torzítások: az agy rövidítői

Echo chamber - glasgowguardian.co.uk

Echo chamber - Visszhang effektus

The valley of open-mindedness - Huffington Post

Fake
Nyúz

Honest Abe
De keersmaecker & Roets (2017)
Megtévesztő magyar híroldalak listája 2018
A kamuhíroldalak – vagy ha úgy jobban tetszik: alternatív hírszájtok – többsége nem örökéletű. Oldalak jönnek és mennek, ezért időről időre érdemes frissíteni listájukat. Íme néhány médiafősodoron kívüli szereplő 2018 elejéről.

2018. 01. 12. 13:00
 
Marinov Iván
2004 óta írom az Urbanlegends.hu oldalt. Ha fontos számodra az álhírek elleni küzdelem, támogasd az oldal működését havonta egy kávé árával.

A neten van néhány lista a magyar megtévesztő híroldalakról, közülük talán a legismertebb a hvg.hu 2015-ös – és azóta is folyamatosan frissített – gyűjtése. Ezek a listák hasznosak, ha az olvasó meg akarja nézni, hogy egy általa gyanúsnak vélt oldal tevékenysége másoknak is feltűnt-e már. Keveset mondanak viszont magukról a szájtokról: például hogy az adott oldal miért került fel a listára, mit találhat ott az ember, mire érdemes vigyázni.

A kamuhírezős/elfogult/alternatív/stb. oldalak jellemzője, hogy egyes szájtok idővel megszűnnek (vagy mert elfogy a szerző lelkesedése, vagy mert már nem aktuális a cél, amely érdekében létrejött), mások pedig különböző okok miatt (tiltás, facebookos korlátozás, rossz hírnév elől menekülés) új néven vagy új url alatt folytatják tevékenységüket.

Az alábbi cikkben a hvg.hu-s lista 2018-ban is elérhető oldalait, valamint további, saját gyűjtésből származó szájtokat nyálaztam végig (na jó, nem teljesen végig, de esetenként egészségtelenül hosszan), és próbáltam egy kisebb elemszámú, valamivel szofisztikáltabb listát létrehozni. Nem azt vizsgáltam, hogy kik, milyen célból készítik őket (bár egy ilyen lista sem lenne rossz, de ezt inkább oknyomozó újságírókra hagyom), hanem hogy mire számíthatnak az odatévedő olvasók.

A szájtok kategorizálásához az alábbi címkerendszert használtam, amit ennek az online katalógusnak a mintájára készítettem el. Amelyik címnél egynél több címke jelenik meg, ott az első címke az elsődleges profilt, a második a másodlagost stb. jelöli:

kamuhíres: kitalált híreket terjesztő oldal,
elfogult: az anyagait egy bizonyos világlátás/cél érdekében súlyosan eltorzítva, egyoldalúan közreadó oldal,
áltudományos: tudományosan megkérdőjelezhető nézeteket propagáló oldal,
konteós: összeesküvés-elméleteket terjesztő oldal,
szatirikus: az irónia és humor eszközét használó oldal,
kattintásvadász: félrevezető címekkel, facebookos megjelenéssel és régi témák felmelegítésével operáló oldal.
Az egyes oldalak legnépszerűbb 2017-es facebookos tartalmait a BuzzSumo, a viszonyított látogatottsági infót pedig az Alexa.com segítségével gyűjtöttem ki (ez utóbbi csak egy becslés, de mutatok hozzá egy viszonyítási pontot is: az Urbanlegends.hu 2018 elején a 2249. leglátogatottabb oldal volt Magyarországon – ez pedig a toplista teteje).

Bár az alábbi lista az objektivitás és az időtállóság igényével készült, tisztában vagyok vele, hogy még így is csak szubjektív pillanatfelvétel. Inkább egyfajta amatőr folklórkutatás, mint oknyomozás vagy tudományos igényű vizsgálat. És még annak sem teljes, tucatjával lehetne ugyanis hozzácsapni hasonló oldalakat. Igyekeztem viszont mindegyik kategóriából bemutatni néhány szereplőt: így kerülhetett közös listára a kattintásvadász 24ora.eu, a szatirikus Hírcsárda, az elfogult Napi Migráns, a konteós Világ Helyzete vagy az áltudományos NaturaHírek.

És végezetül: nem gondolom magam tévedhetetlennek, ezért aztán előre is köszönök minden jobbító szándékú segítséget. Ha valami hibát láttok, vagy kiegészítést javasolnátok, írjatok bátran a Facebookon! Azt nem ígérem, hogy minden további ajánlott oldal felkerül, de rendszeresen frissíteni fogom a listát.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.

1helyen.eu – 1HELYEN
Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Hangzatos címeivel általában szűkebb csoportoknak szóló információkat próbál minél szélesebb körnek eladni. Emellett neten talált, bizonytalan forrású tartalmakat hasznosít újra. Az Alexa adatai szerint a forgalom ötöde a Facebookról érkezik, de volt rá példa, hogy például egy nagy bulvárlap online verziója vett át anyagot az oldalról.

Hirdetés: PayClick-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Vírusszerűen terjed az új magyar himnusz! Ezt mindenkinek látnia és hallania kell! OSSZÁTOK! (24,5 ezer) | Pénz vonzó áldás – oszd meg ,és hamarosan szerencse ér (18,6 ezer)| Szerencsét hozó lóhere 2018-ra – oszd meg ,és hamarosan szerencse ér (14,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 3083. Magyarországon

24ora.eu – 24 óra! – Friss Hírek, Pénzügyek a Nap 24 Órájában
Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Tényleg vannak az oldalon mindennapi pénzügyi kérdésekben segítő hírek, de a frissességükkel sokszor komoly probléma van. Január elején például a címlapon egy több mint másfél éves fogyasztóvédelmi felhívást adtak el ezzel a hatsoros címszörnyeteggel: A HÍRADÓBAN FIGYELMEZTETTÉK AZ EMBEREKET! HA ILYEN CSOMAGOT KAP SEMMIKÉPPEN NE VEGYE ÁT, NE ÍRJA ALÁ AZ ÁTVÉTELI ELISMERVÉNYT! MINDEGY, HOGY POSTÁS VAGY FUTÁR HOZZA! Ne vegye át, ha ilyen csomagot kap a futártól!

A pénzügyi tartalomba véletlenszerűen ágyazódnak be egészségügyi cikkek is, mint például az a “forradalmi” rákgyógyításról szóló írás, amelyről kis utánaolvasással kiderül: nem új módszerről van szó, és “áttörés” helyett inkább apró lépések sorozatáról érdemes beszélni.

Hirdetés: Google-hirdetések változatos formái: címoldalon cikkekhez megtévesztésig hasonlító blokkokkal, cikkfelületen hirdetésdömpinggel. Ezen kívül más hirdetésközvetítő szolgáltatások reklámjai is feltűnnek.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): FIGYELEM! Kisorsolunk egy szerencsés család számára egy 2 hónap alatt felhúzott hangszigetelt gyors házat! (70,8 ezer) | FIGYELEM! SZENZÁCIÓS LEHETŐSÉG !Kisorsolunk egy szerencsés család számára egy 2 hónap alatt felhúzott hangszigetelt gyorsházat! (32,7 ezer) | SZÜLŐK FIGYELEM! VILLÁMGYORS LEFOLYÁSÚ ÉLETET VESZÉLYEZTETŐ BETEGSÉG FERTŐZ ISMÉT – HA EZEKET A TÜNETEKET TAPASZTALJA A GYERMEKÉN AZONNAL HÍVJON MENTŐT! MINDENKÉPPEN TÁJÉKOZÓDJON HA VAN GYERMEKE! (16,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1186. Magyarországon

alternativhirek.blogspot.hu – VilagHelyzete.com Igazságkutató Bloghoz kapcsolódó ALTERNATÍV HÍREK | Elhallgatott és a főáramú médiából kihagyott hírek oldala
Kategória: elfogult – konteo

Tartalom: Elhallgatott hírek helyett inkább elfogultságot találni az oldalon, ami mind a témaválasztásban, mind a feldolgozásban megmutatkozik. Az oldal kiemelt témái a “hanyatló Nyugat” és a bevándorlás jelentette problémák.

A címlapon és a rovatoldalak (Külföld, Belföld, Magyarság, Tudomány, Bevándorlás, Terrorizmus, Háttérhatalom, Érdekes) tetején van egy ajánló doboz a Világhelyzete című testvéroldal anyagaihoz, ahol vizsgálatom idején épp egy olyan finomság is szerepelt, miszerint a CIA szerint Hitler a világháború után Dél-Amerikába menekült (a Snopes cikkét a témában itt olvashatjátok).

De vad elméletekért nem kell átmenni a testvéroldalra, a Háttérhatalom rovatban ezen a szájton is olvashatunk többek között az illuminátusokról, a Rockefellerekről, vagy a publicista Udo Ulfklotte halálának “gyanús” körülményeiről, stb.

Hirdetés: Kereskedelmi hirdetéseket nem láttam az oldalon, csupán a már említett testvéroldal beágyazott tartalmait.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Az egyik legnagyobb borjú-tartó telepről készítettek felvételt. Nem hinnénk el, ha nem látnánk a saját szemünnkkel. (1,5 ezer) | HALDOKLÓ SVÉDORSZÁG 1 órás dokumentumfilm – A baloldali agymosástól az iszlám hatalomátvételig (1,1 ezer) | Megdöbbentő! Amerikai gépek menekítik ki az ISIL terroristákat Rakkából ismeretlen helyekre – áll az Iráni Hírügynökség jelentésében (1,1 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 8654. Magyarországon

www.anepszava.com – A NÉPSZAVA
Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Bulvárcikkek, közösségi médiában keringő tartalmak átvétele felturbózott címekkel.

Hirdetés: Főleg Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Tegnap három gyönyörű babának adott életet a feleségem, aki ezek után elhunyt. Egyedül maradtam a három pici újszülöttel! Kilátástalan a helyzetünk, könyörgöm segítsetek! Osszátok! (61,7 ezer) | FRISS! Kiderült, hogy miért halt meg a hármas ikrek édesanyja a szülést követően pár órával! Szörnyű tragédia! (37,5 ezer) | Ma délután megvettük a karácsonyi ajándékokat, majd a Tesco parkolóban minden oda lett. 3 kisgyermek karácsonyát tetted tönkre! Mégis milyen “ember” vagy? Könyörgöm segítsetek megtalálni a tettest! (24,2 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 431. Magyarországon

avilagtitkai.com – a világTitkai
Értékelő címkék: kamuhíres – kattintásvadász

Tartalom: Történetek ufókról, paranormális jelenségekről, bizarr rejtélyekről, megfűszerezve néhány “csodagyógyszerrel” és “titokzatos recepttel”, meg egy kis spiritualitással. A facebookos toplista első két helyezettje nem elírás: a találmányos cikk akkorát futott márciusban, hogy a szerkesztők – rövidített formában – májusban is elsütötték, forrásként a saját korábbi cikket megjelölve. És megérte: a májusi is majdnem olyan jól futott a Facebookon, mint az eredeti.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Elképesztő találmány: ha ez elterjed, vége az energiagondoknak! (37,4 ezer) | Elképesztő találmány: ha ez elterjed, vége az energiagondoknak! (35,1 ezer) | A világ egyik legbriliánsabb elméje szerint Isten létezik! (27,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 494. Magyarországon

www.dobbenetes.com – Döbbenetes
Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Innen-onnan átemelt, “érdekes” (és valós) cikkek mellett viccecskék, világmegváltó gondolatok, forrás nélküli, “tanulságos” visszaemlékezések, többéves tartalmak újrapublikálása.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Drága Dédikém 90 éves lesz!Nem kérek képeslapot semmi egyebet,csak egy ici-pici csekélységet! (16,2 ezer) | Nekünk csak 18 négyzetméteres házunk van,de kijönni sincs kedvünk innen.Nézz be,talán megérted! (8,7 ezer) | 20+10 fotó amit egyetlen szülő sem néz meg nevetés nélkül! A #15-ös hihetetlen! (8,4 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 2064. Magyarországon

egyazegyben.com – Egy az egyben
Kategória: áltudományos

Tartalom: Szintén innen-onnan átemelt, színes és bulvárhírek. Az oldal azért került fel a listára, mert rengeteg rajta a betegségekre különféle áltudományos, forrás nélküli “házi praktikákat” ajánló cikk.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Egy pici falu, egy elvarázsolt erdő és 2 millió orchidea! (144,4 ezer) | Ne bántsd! Csak fáznak! KÉRÜNK SZÉPEN EGY MEGOSZTÁST (81,4 ezer) | Hősként, a saját élete árán mentette diákjait a történelemtanár az olaszországi buszbalesetnél! (58,7 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 448. Magyarországon

egyenesen.com – Egyenesen!
Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Magas megosztási számaikat úgy érik el, hogy egy szenzációhajhász cím után egy videót ajánlanak, amit csak megosztás után lehet megnézni. A három legnépszerűbb facebookos anyaguk közül mindegyiknél beetető képpel próbáltak újramegosztásokat kieszközölni. Az “isten kezés” cikkben mostanra már megosztás után sem látszik a videó, a “fuldokló nős” cikkben megosztás után egy sellőkről szóló videót kap a megvezetett olvasó, a csibészeltetős cím pedig egy 11 perces dokumentumrészletet rejt a világ legvadabb őrkutyáról.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Isten kezét vették videóra a Kékestetőn! Még senki sem látott ilyen képződményt! (87,2 ezer) | Azt hitték, hogy egy nő fuldoklik a vízben, de mikor kihúzták a testet majdnem szívrohamot kaptak! (67,3 ezer) | A világ legnagyobb kutyáját próbálták csibészeltetni a kutyaiskolában…szörnyű tragédia lett a vége! (56,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 8921. Magyarországon 

funtasztikus.eu – FUNtasztikus
Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Ugyanazt csinálja, mint az Egyenesen. 2018 januárjában úgy tűnt, mintha már nem frissülne.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Egy különös tüske állt ki kisbabájuk arcából! Mikor kihúzták és meglátták mi az szó szerint sokkot kaptak… (9,5 ezer) | Szörnyű tragédia szakította meg a sound fesztivált! Kétséges lehet a folytatás! (9,3 ezer) | Szörnyű dolgot találtak a hatalmas anakonda gyomrában! Több eltűnt gyermek került elő! (7,9 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: n. a. 

heti-naplo.com – Heti Naplók – A valóság krónikása
Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Ugyanazt csinálja, mint az Egyenesen és a FUNtasztikus. Minimális frissüléssel, de magas megosztási számokkal.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Több gyerek eltűnésért volt felelős a Tiszából kifogott gyilkos harcsa! Mikor felvágták a hatalmas állatot sokkot kaptak a horgászok! (49,3 ezer) | Valami nagyon furcsa dolgot találtak a Tisza egyik holtágánál a sárban! Mikor elkezdték kiásni többen sokkot kaptak a… (12 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1718. Magyarországon

hir-24.eu – HÍR 24
Kategória: kamuhíres – kattintásvadász

Tartalom: Cím + egy-két mondat + egy videó ígérete megosztás esetén. Január elején nyitó anyaguk Kis Grófo kamu halálhíre volt, a megosztás után feljövő videóban pedig egy zalai autóbaleset helyszínelésének kommentár nélküli felvételét kapta a megvezetett olvasó.

Hirdetés: Google és más hirdetésközvetítő szolgáltatások.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Nem tudnak magyarázatot adni a Cegléden született furcsa csecsemőre. Sírni fogsz ha meglátod a… (40,6 ezer) | A kisfiú szeme láttára nyelte le az egész családját a hatalmas anakonda! Amit ezután tett, arra nincsenek szavak! (2,6 ezer) | Mindenki szeme láttára szakította le a repülőgép a lányok fürdőruháját! Mindenki visított a röhögéstől! (1,8 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: n. a.

hircsarda.hu – HírCsárda – Álhírportál, Alapítva: 1351.
Kategória: szatirikus

Tartalom: Jó lenne azt hinni, hogy a legnagyobb magyar szatirikus álhírportált ma már senkinek nem kell bemutatni, és a fejlécében olvasható Álhírportál meghatározást is minden olvasó észreveszi és a helyén kezeli. Időről időre azonban előfordul, hogy az oldal anyagait kontextusból kiragadva komolyan veszik – legutóbb például egy rádiós betelefonáló idézett hosszan egy teljesen nonszensz Hírcsárda-cikket. Mindez történik annak ellenére, hogy a Hírcsárda az a sajtótermék, amelynek még a tagadása is fogalommá vált az évek során.

Hirdetés: NetAdClick-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Bíróság: nem szabad Fásy Zsüliettre azt mondani, hogy tehetségtelen szartartály (16,7 ezer) | Lemondott Áder János (13,8 ezer) | Facebookon keres fizetett zavargókat a kormány (6,7 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 3901. Magyarországon

hirorigo.net – HírOrigo Képben a világ
Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Hírek és nemhírek átvétele más szájtokról. A vizsgálat időpontjában az egyik cikk – amely arról szólt, hogy az ATV feltette a szokásos napi online szavazását a nyugdíjkérdésről – ezt a címet kapta: Mi lett a nyugdíjakkal? Megkezdődött a szavazás! Tavalyi harmadik legtöbbet megosztott cikk egy állítólagos magyar chemtrailező pilótával készült interjú volt, ami valójában az Index szatirikus anyaga, amit a portál 2014-ben talált ki a saját konteónapjára.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Annyira sofőr hiány van, hogy mától ingyen is levizsgázhat minden kategóriából. Itt lehet jelentkezni (23 ezer) | Japánban így vásárolnak. Csak 50 évvel vannak előrébb (21,3 ezer) | ÉVEK ÓTA EMBEREKET MÉRGEZEK – A MAGYAR PILÓTA KITÁLAL!!! (16,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1910. Magyarországon

hungaryexpres.com – Hungary Express
Kategória: elfogult

Tartalom: Egy újabb egyoldalú politikai oldal, a migránskérdéssel, a terrorizmussal és a “hanyatló Nyugattal” a középpontban. 

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Fegyveres rablás Debrecenben. Ezeket a migránsokat keresi a rendőrség (12,3 ezer) | Az orosz férfi autóját ütötte a bevándorló. Kiderült nagyon rosszal kezdett! Videó! (8,9 ezer) | Morvai kiakadt Brüsszelben: Hagyják már békén Magyarországot a migránsválság kapcsán és vegyék már elő az IGAZI felelősöket (7,3 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1019. Magyarországon

kozpontiujsag.hu – KÖZPONTI ÚJSÁG Mindentől független hírportál
Kategória: szatirikus

Tartalom: A Kétfarkú Kutya Párthoz közeli “független hírportálon” a szatirikus hírek mellett van Kaya Imrahim-számláló, plázaidőjárás-előrejelző (ugyanennek hajléktalanbarát, aluljárós verziója), egy grafikonon pedig heti (fix) lebontásban kísérhetjük figyelemmel a szabadkőműves összeesküvések esélyét is. Utoljára 2017 novemberében frissült.

Hirdetés: Nem láttam.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): LOVAT HITTEK MIGRÁNSNAK BARANYÁBAN (2,5 ezer) | MEGSZEREZTÜK A NEMZETI KONZULTÁCIÓ KÉRDÉSEIT (2,4 ezer) | TOITOI BIKEOK VÁLTJÁK FEL A BEERBIKEOKAT (978) 

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 20791. Magyarországon

www.mindenegyben.com – Mindegyben Blog
Kategória: kattintásvadász – áltudományos

Tartalom: Iszonyatos fényképekkel illusztrált receptek között minden más, amit a szerkesztők érdekesnek és hasznosnak ítélnek, vagy nosztalgiát ébreszthet az ez iránt fogékony olvasóikban. Nagyanyáink-nagyapáink házi praktikái nem tévedhetnek … de mi van, ha mégis? A CRCB kutatása szerint az oldal emellett törekszik az általános félelem- és fenyegetettség érzés generálására” is. 

Hirdetés: Google-hirdetés.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Apák napján mi így emlékezünk meg azokról az Édesapákról, akik már nem lehetnek velünk… (45,6 ezer) | Nyomjon már legyen kedves egy lájkot aki gyerek korától fogyasztja a kocsonyát és még kutya baja nem volt tőle!Figyeld mit írnak róla. (37,9) | Óraátállítás 2017 – ekkor lesz idén- ne feledkezz meg róla! (33,3 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 194. Magyarországon

napimigrans.info – Napi Migráns
Kategória: elfogult

Tartalom: Migráns-, multikulti- és Európa-gyűlölet magas fokon. Többségében átvett és az oldal hangvételéhez passzintott anyagok. Időnként kamu vagy kamuvá ferdített anyagok közlésétől sem riadnak vissza – a lényeg a hatásgyakorlás.

Hirdetés: Google-hirdetés.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Román műsorvezető: “A magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában!” (8,7 ezer) | Brutálisan megerőszakoltak egy 15 éves iskolás lányt afrikai migránsok (514) | No go zóna lett az idomeni “menekülttábor” is – bordélyt és drogtanyát is működtetnek benne a szegény üldözöttek (142)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1061. Magyarországon

naplo-extra.com – Napló Extra – Nyitunk a világ felé
Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Itt is megosztás után elinduló videókkal ügyeskednek. Akit érdekel a tavalyi legnépszerűbb facebookos anyaguk megfejtése az állatkertben kóborló kislányról, annak megnéztem: ezt a tök irreleváns videót kapják meg megosztás után az olvasók (youtube).

Hirdetés: Google-hirdetés.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Egész nap az állatkertben elkóborolt kislányt keresték. A terráriumnál borzasztó dologgal kellett szembesülniük. Azonnal felvágták a kígyót, de amit szülőknek át kellett élni azt nem kívánjuk senkinek! (44,1 ezer) | A tinilány egy Iphone 8-ért akarta odaadni az ártatlanságát! Olyan leckét kapott, amit egy életre megemleget! Szerinted megérdemelte? (20,1 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 5664. Magyarországon

naturahirek.com – NaturaHirek.com Kontribútor alapú alternatív egészség-hírek
Kategória: áltudományos

Tartalom: Az egykor szebb napokat megélt oldalra egészség témában bárki írhat, sőt akár termékét, cégét is népszerűsítheti. Ezt a lehetőséget egy alkalommal az Index újságírója is kipróbálta, és innen-onnan összeollózott, áltudományos cikkét az oldal üzemeltetői állítólag – “helyesírási-stilisztikai hibákkal együtt, mindenféle ellenőrzés, szerkesztés nélkül” – leközölték. 2018 januárjában a legfrissebb hír 2017 szeptemberi volt, és a kapcsolódó Facebook oldal több mint 60 ezer követője is hiába várta a mindent gyógyító szereket.

Hirdetés: A Naturekszer.com termékeinek hirdetései (lehet itt kapni csakra medált, gyógyító nyakláncot és csakra párologtató karkötőt).

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Egy pohár pasztörizált tej akár 20 vegyi anyag koktélját is tartalmazhatja (807) | Játszmaváltó: 100 éves gyógyszer visszafordítja az autizmus tüneteit (496) | Közvetlen kapcsolat van a súlyos gyerekkori földimogyoró, tojás, tejtermék allergia és az oltóanyagok összetevői közt (142)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 16649. Magyarországon

netextra.hu – Érdekes Világ – Érdekességek, hírek a nagyvilágból
Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Először azt akartam írni, hogy a kevésbé kártékony oldalak közé tartozik. De aztán mélyebbre ástam a tartalmakban, úgyhogy végül nem írtam. Mindenesetre a mindenféle kamu ex-CIA-s vallomás mellett néhanapján egy felelős klímamagatartást szorgalmazó cikk is befér a kínálatba. Örüljünk az apróságoknak. 

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): VÉGREHAJTÁSI STOP, FORINTOSÍTÁSI HARC-ICA SOHA NEM ADJA FEL! (942) | BEJELENTÉS: A GLOBALIZMUS ÖSSZEOMLOTT! (689) | BANKÁROK PÁNIKBAN-OROSZORSZÁG ÉS KÍNA FELKÉSZÜL (679)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 12166. Magyarországon

netbulvar.eu – NETBULVÁR Hírek, érdekességek a nagyvilágból, életmód egészség tippek, párkapcsolati tanácsok
Kategória: áltudományos

Tartalom: A fejlécben itt is jól összefoglalták, mire lőnek.

Hirdetés: Google-hirdetések különböző formái, illetve egy közvetlen hirdetés egy kastélyszállóra.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Ne ragaszkodj a nem megfelelő ember szerelméhez! (968) | Ezért lép félre a nő a kapcsolatban! (953) | Mire vágyik a nő? Arra, hogy szeressék, és hogy szerethessen. (933)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 2203. Magyarországon

rejtelyekszigete.com – REJTÉLYEK SZIGETE
Kategória: konteós – áltudományos

Tartalom: Ufók, összeesküvések, parajelenségek és egy kis alternatív gyógyászat.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): A rejtélyes “X” a tenyéren – Az emberek csupán 3 százalékánál jelenik meg (6,3 ezer) | Egy washingtoni professzor kísérletei bizonyítják, hogyan termel mérgeket szervezetünk a negatív érzelmek hatására (3,6 ezer) | A haj energiája – Indián nyomkövetőkkel folytatott kísérletek megdöbbentő eredménye (2,5 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 1566. Magyarországon

szabadonebredok.blog – Szabadon ébredők
Kategória: kamuhíres

Tartalom: Nem tudom, van-e bármilyen köze a netről tavaly eltűnt szabadonebredok.infóhoz, de a tematikát illetően itt inkább a paranormális, ezoterikus és egyéb kitalált történetek dominálnak az “alternatív egészségügyi” cikkek helyett. A facebookos követőket és a megosztási számokat nézve nem hozott átütő sikert a bejáratott név továbbvitele.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): A születési adatodból megtudhatod, hogy milyen küldetéssel jöttél a Földre! (135) | A kisfiú pontosan emlékszik arra, hogy halt meg előző életében (36) | Pius pápa mumifikálódott holtteste mellett döbbentes iratot találtak (17)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: n. a.

tenyek24.eu – TÉNYEK 24
Kategória: kamuhíres – kattintásvadász

Tartalom: Úgy tűnik, ez sem frissül már, de a listán mindenképp itt a helye, hiszen tartalmai továbbra is elérhetők. Rendszeresen kamuznak be celebhalálokat (“megölték” már többek között Csisztu Zsuzsát és Hajdú Pétert) a már bemutatott módon: egysoros cím, egysoros cikk, majd megosztás esetén egy irreleváns videó.

Hirdetés: Google és más hirdetésközvetítő szolgáltatások.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): SZÖRNYŰ BÚCSÚ! ÉG ÁLDJON TÓTH GABI! :( (55,6 ezer) | Elérte Magyarországot a halálos vírus, vesztegzárat rendeltek el!!! (19,7 ezer) | Ezt a kisgyermeket hagyták az Auchan parkolójában egy levéllel! (18,5 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: n. a.

tudasfaja.com – TUDÁS FÁJA
Kategória: áltudományos

Tartalom: Egy újabb oldal, amely tartalmaival a modern orvostudománnyal szemben szkeptikus olvasókat szolgálja ki. Az Index fent idézett cikke ezt az oldalt is bevonta 2014-es kísérletébe, és állítólag ez a portál is lehozta az újságíró által kitalált anyagot. Az oldalon saját rovatuk van az “érdekes” (esetenként tökkamu) anyagoknak, a recepteknek és a párkapcsolati témáknak.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): A piramisok titkainak leleplezése – Az emberi faj titkolt történelme (21,8 ezer) | Soha nem veszek drága bolti kenyeret! Így sütök 55 ft-ból olyat, ami napokig friss marad! (19,9 ezer) | A Dalai Láma üzenete magyarul! (19,6 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 341. Magyarországon

tudathalo.blogspot.hu – Tudatháló
Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Facebookon talált, ellenőrizetlen felhívások, történetek (köztük például az ezerszer megcáfolt, győri szervkereskedős figyelmeztetés), máshonnan leszedett, felturbózott címmel újra eladott cikkek.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Vasárnap ( 2017.07.09 ) Telihold van – Mielőtt tovább görgetsz, oszd meg, hogy teljesüljön minden kívánságod!! (36,2 ezer) | Ezt találtam ma! Egy 5-ös Bmw-ből szállt ki a nem magyar férfi aki Ezt elhagyta! Mi ez, kérdem én? (18,7 ezer) | A férjem próbálta kivenni a fizetését 100 ezer forintot az automatából! Az sms-t megkapta hogy levette a pénzt, az automata viszont nem adott ki semmit! Ezután jött még csak a java! (10 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: n. a.

tudnodkell.info – Tudnodkell
Kategória: áltudományos – kattintásvadász

Tartalom: Netről összeszedett, mindennapi és egészséggel kapcsolatos “okosságok”. Komoly, több mint 329 ezres facebookos követőtáborral.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Több ezer magyarnak jár 352 ezer forint egy összegben! A legtöbben nem tudják! Így kell igényelni! Mindenki megkapja, aki megfelel a feltételnek! (47,5) | A szívgyógyász végre felfedte a titkot: pontosan ekkor és ennyi vizet kell inni! (46,5 ezer) | Te még fogyasztod ezt a mérget, ami lebontja a csontjaidat? (40,7 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 790. Magyarországon

ujvilagtudat.blogspot.hu – ÚJ VILÁGTUDAT – Az élet más szemmel
Kategória: elfogult – konteós

Tartalom: Híreiben elfogult és helyenként konteókkal sújtott, tudományos témáiban sekélyes oldal. Külön rovata van az ufós témáknak és a “rejtélyeknek”, és tartozik a szájthoz egy Instagram-profil is, ahol mémesített idézetekkel támadnak – igaz, erre 2018 januárjában még csak 49-en voltak vevők.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): Egy zen mester elmagyarázza, hogy a “pozitív gondolkodás” miért egy szörnyű tanács (9,7 ezer) | Putyin szerint az amerikai elnökök csupán bábok, és “sötét öltönyös emberek” irányítják Washingtont (2,3 ezer) | Bolívia az első dél-amerikai ország, amely betiltja a Rothschild bankokat (2 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 935. Magyarországon

vilaghelyzete.blogspot.hu – Képezd magad! Tájékozódj! ÉBREDJ! Az információ korában a tudatlanság választás – [és így tovább]
Kategória: konteós – elfogult

Tartalom: Az oldal legvaskosabb címkéje a Conspiracy (összeesküvés), fő témái pedig a “háttérhatalom” leleplezése, a migránshelyzet – ezeket elemezgeti a szerző végtelenül hosszú és változatos tipográfiájú cikkeiben.

Hirdetés: Hirdetéseket nem láttam, de lehet például adakozni a lapcsalád részére.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): ‘ALIKE’ – ‘Egyformán’ Díjnyertes animáció! Így öli meg a társadalom és az oktatás a kreativitást és gyárt zombikat-Ébredjünk és változzunk! (1,1 ezer) | CIA drogtörténelmi leleplezés: Tűz pusztított a CIA főhadiszállásán Lengley-ben, ahol hatalmas droglabort és raktárat találtak a tűzoltók!Itt a háttér! (944) | Ma kezdődik a háttérhatalom bábjainak Bilderberg-találkozója, ami évtizedeken át titokban zajlott és ma is törvényellenes – Átfogó cikk (866)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 2750. Magyarországon

vilaglato.info – VilágLátó HírMagazin – Magyar Közösség
Kategória: elfogult – konteós

Tartalom: Egy újabb Bezzeg-Moszkva-oldal.

Hirdetés: Nem találtam, szemmel láthatólag nem ebből élnek.

Legnépszerűbb tartalmak a Facebookon 2017-ben (zárójelben: Facebook Engagements): “Grincsfa”, avagy lopakodó keresztényelenesség (4,8 ezer) | illuminátus (4,3 ezer) | Putyin, a bevándorlókról szóló, legrövidebb beszédét, öt percig állva tapsolta az Orosz Parlament (4,2 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 837. Magyarországon

Ha tetszett a cikk, és képben akarsz lenni a legfrissebb átverésekkel, jelöld be az oldalt a Facebookon.
urbanlegends.hu

Fake
Nyúz

=

Fake
Viz

CNBC

Fél(re)információ élőben

Fél(re)információ élőben

Fél(re)információ élőben

FOX news, mediamatters.org

Fél(re)információ élőben

FOX news, mediamatters.org

Fél(re)információ élőben

FOX news, mediamatters.org

Fél(re)információ élőben

bec.ro

Fél(re)információ élőben

Antena 3 TV

Fél(re)információ élőben

Csíki Hírlap

Fél(re)információ élőben

Adevărul

Fél(re)információ élőben

mediafax.ro

Fél(re)információ élőben

Fél(re)információ élőben

Fél(re)információ élőben

Fél(re)információ élőben

Fél(re)információ élőben

Vizuális nyelv

Képi jelrendszer: vizuális nyelv

Melyik négyszög világosabb?

Melyik négyszög világosabb?

212, 212, 212

207, 207, 207

Melyik kör "nagyobb"?

Mennyivel / Hányszor?

7

Érzékelés

intenzitásgörbéje:

Hatványtörvény

 

Nem lineáris!

A hatalomhoz vezető út

 • A tudás hatalom
 • A tudáshoz sok információ kell
 • Az tudáshoz az információt helyesen kell összekapcsolni
 • Az információhoz sok adat kell
 • Az információhoz az adatokat helyesen kell értelmezni
 • Az adatok értelmezéséhez először meg kell azokat érteni
 • Az adatok megértéséhez helyesen kell őket megjeleníteni
 • Az adatok megjelenítéséhez helyesen kell őket elemezni
 • Welcome to Data Science