Indoor voorklimmen

Klimmen is een risicosport. Zorg dat je begeleid wordt door professionals bij het aanleren. Deze cursus dient als ondersteuning voor de praktijklessen van Bleau Climbing Team.

Het materiaal

Bij het voorklimmen komt extra materiaal aan bod dat nog niet werd behandeld tijdens de cursus indoor lengteklimmen. 

Haken

Deze zijn de ijzeren structuren die in de muur hangen. Deze dienen om de setjes in te hangen tijdens het voorklimmen. Je hebt verschillende soorten. In de zaal gebruiken we plaketten.

Deze behoren tot de mechanische haken en worden in de muur geboord. Op rots heb je andere types. 

Relais

De relais of standplaats kom je tegen op het einde van een voorklimroute. De standplaats bij het indoor voorklimmen bestaat uit 2 ankerpunten die verbonden zijn door een ketting. Aan deze ketting hangen 2 éénwegs-karabiners naast elkaar met de opening gekruist. Voor het afdalen dient men het touw in beide karabiners te hangen.

LET OP!!

Dit geld voor de relais in de bleauklimzaal! In andere zalen of op de rotsen kunnen er andere relais hangen. 

Setje

Een setje bestaat uit 2 snappers (éénwegs-karabiners) verbonden door een lint gemaakt uit nylon of dynema. De bovenste karabiner heeft een rechte sluiting, is niet gefixeerd en dient om aan de muur te hangen. 

De onderste karabiner heeft een kromme sluiting, is gefixeerd en dient om het touw in te hangen. 

Touwen

In indoorlengtes werd een onderscheid gemaakt tussen statische en dynamische touwen. In deze cursus wordt het aanschaffen van een touw belangrijk en moet je dus het onderscheid kennen tussen de verschillende soorten.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen enkeltouw, dubbeltouw en tweelingtouw.

Enkeltouw

Enkeltouw is ontworpen om een stevige val te maken. Het is relatief licht. Ideaal om op voor te klimmen. Je kan het enkelvoudig touw herkennen aan het symbool

Het nadeel is dat bij de installatie van de rappel het touw dubbel geplooid moet worden. Je kan slechts de helft van de touwlengte naar beneden afdalen. 

Dubbeltouw

Dubbeltouw of halftouw wordt gebruikt met 2 strengen. Elke streng is sterk genoeg om een val op te vangen met mindere marge dan enkeltouw. De 2e streng dient als reserve. Zo kan je in een zigzag-route toch een recht touwverloop hebben maar ook het risico op een dubbele val. Andere voordelen zijn dat je met 2 na-klimmers kan klimmen en dubbel de rappel-afstand hebt. Het nadeel is het extra gewicht dat je meesleurt.

Tweelingtouw

Tweelingtouw wordt ook met 2 strengen gebruikt. Ze zijn lichter en minder sterk. Beide strengen moeten in de setjes worden ingeclipt. Dit is niet handig in het voorklimmen. Het voordeel is dat het licht is en dat je op 2 strengen kan rappellen. Dit touw wordt bijna nooit gebruikt in voorklimmen maar wordt wel nog gezien in het alpinisme. 

Touwzak

Een touwzak beschermt het touw en maakt transport makkelijk. In de zak komt het touw niet in contact met uv-straling en water. Door de uiteinden van het touw vast te maken aan de lussen van de zak kan je gemakkelijk de uiteinden terugvinden en kan het touw niet in de war geraken (swagettii)

De voorbereiding

Voor het klimmen zelf ga je samen met je partner goed voorbereiden. Zo minimaliseer je het risico op mogelijke verrassingen of ongelukken.

Route kiezen

Je controleert of er geen touw hangt in de relais. Daarna controleer je of het touw-nummer overeenkomt met het nummer van de route.

Deze vind je op de eerste handgreep van de klimroute aangegeven met een kaartje. Hier staat ook het niveau en de bouwer op.

Touw doorhalen

Als de route gekozen is haal je het touw uit de touwzak. Daarna leg je het touw naast de zak en maak je 1 knoop los van de 2 lussen. Haal het touw door vanaf de geknoopte kant en leg het op de touwzak. Zo vermijd je knopen in het touw tijdens het zekeren. Dit is ook een goed moment om te controleren op mogelijke beschadiging of slijtage. 

Routelezen

Controleer hoeveel sets je moet meenemen door de haken te tellen. Neem altijd 1 of 2 extra mee indien je er 1 laat vallen. In onze zaal zijn deze al aanwezig. 

Bekijk ook al het verloop van de setjes. Hoe rechter dit is, hoe beter. Ieder schuin verloop draagt bij tot hogere wrijving op het touw. 

Installatie

De klimmer maakt zich vast aan het uiteinde van het touw dat los is. De zekeraar installeert de zekering op de geschatte afstand naar het eerste setje (+/-2,5m). Indien nodig verplaats je de touwzak naar een plaats waar deze niet in de weg ligt en het touw niet rond je been krult tijdens het zekeren. 

Partnercheck

Uiteraard wisten jullie deze al! Je controleert alle elementen gezien in de lengte indoor cursus. Daarnaast controleer je de positie van de touw(zak), dat de klimmer genoeg setjes mee heeft en dat ze juist aan de gordel hangen. Bekijk ook nog eens het setjes verloop. 

Het voorklimmen

Het verhaal van de klimmer.

Inpikken

Inpikken is het touw vast klippen in een setje. Let op de nodige aandachtspunten:

  • Rechte snapper in de haak
  • De kromme snapper wijst weg van de klimrichting
  • Touw verloopt van de muur naar de klimmer

 

Inpikken

Verschillende technieken

Er zijn verschillende technieken te vinden voor het inpikken van een setje . Kies een methode die voor jou werkt. 

Touw commando's

Commando Rol Betekenis
Block K Span mij volledig aan. (nooit boven setje)
Block ok B Ik heb je. Laat je maar hangen.
Départ K Ik ga vertrekken
Départ ok B Vertrek maar
Mou K Geef mij meer touw trage kwibus
Sec K Haal wat touw in 

Touwcommando's zijn algemeen afgesproken onder klimmers. Maak er een gewoonte van om de juiste commando's te gebruiken in plaats van "LAT MA LOS".

Naar beneden

Naar beneden gaat de klimmer alle gebruikte setjes recupereren. Je maakt eerst de rechte snapper los van de haak en daarna de snapper van het touw. Behalve voor de laatste set. Hang de setjes proper terug aan de gordel. 

Gebruik non-verbale signalen om de zekeraar aan te tonen wanneer je wilt zakken en stoppen. 

De val

Als klimmer kun je altijd vallen. Na de eerste set kun je ook dingen doen om de val veilig te laten verlopen:

  • Geef een sein / indicatie
  • Vraag geen blok
  • Nooit nr achter springen
  • Voet niet achter het touw
  • Armen en benen open met een lichte buiging

De valfactor

= indicatie / schatting hoe zwaar de val is op de beveiligingsketen.

= Valhoogte / touw in omloop

  • Klimmer = 1m boven set
  • Valhoogte = 2m
  • 7m touw in omloop
  • 2/7 = 0,28 = 0,3 afgerond. 

 

=> Algemeen: hoe lager de valfactor, hoe beter. 

Afbeelding: Petzl.com

Opletten!

Z-Clip

Voetfout

Dit gebeurt door het touw onder de laatste ingepikte set in de volgende set in te pikken. Als dit gebeurt maak je de onderste set los en maak je die terug vast aan het juiste deel van het touw. 

De klimmer moet opletten dat zijn voet/been niet tussen het touw en de muur plaatst. Bij een val kan deze blijven haperen en valt de klimmer ondersteboven. 

Het voorklimmen

Het verhaal van de zekeraar of beveiliger.

Spotten

De klimmer is nog niet beveiligd als hij naar de eerste set klimt. Daarom moet de beveiliger klaar staan om bij een val de klimmer naar beneden te begeleiden zonder dat hij valt op de rug of het hoofd. Dit doe je door de persoon t.h.v. de schouderbladen tegen te houden of t.h.v. de heup naar de grond te begeleiden. 

Let op: Duimen op elkaar! En pas je positie aan i.f.v. de klimmer.

De eerste setjes.. 

Als de eerste set is ingepikt begint de zekeraar met beveiligen. Dit moet strak gebeuren. Dus overtollig touw moet je inhalen. Als er teveel touw in omloop is kan de klimmer een grounder (= een val op de grond) maken. Daarnaast positioneer je jezelf als zekeraar dicht bij de muur maar niet onder de klimmer. Als de klimmer verder gaat of touw wil inpikken moet je touw geven. 

Zekeren

Zodra de 3e set is ingepikt is wordt een grounder onwaarschijnlijk. Dan mag je dynamisch (actief) zekeren.

 

Je zet 1 grote stap naar achter na het strak zekeren.  Het touw heeft lichte 'slack'. Dit wil zeggen dat het touw een kleine smiley :) maakt.

 

In 1 vloeiende beweging geef je touw en zet je een stap naar voor. Als de klimmer hier op valt zal de val dynamischer zijn. 

Dalen

Bij het naar beneden komen moeten de setjes terug gehaald worden. De zekeraar houdt rekening met de afgesproken non-verbale communicatie. Daarnaast houdt hij er rekening mee dat de laatste set onder sterke spanning zal staan als hij zich niet dicht bij de muur onder de set positioneert. 

De val

Als de klimmer valt krijgt de zekeraar een stoot richting het eerste setje. De zekeraar:

  • Anticipeert de stoot en blijft rustig
  • Neemt het touw onder het toestel goed vast
  • Gaat mee in de val, benen naar voor & gebogen
  • Zorgt voor dynamische val door:
    • Niet te blokkeren
    • Meegaan indien klimmer
      lichter is

Reverso

Gri-Gri

Dynamisch zekeren

Voor wie zich wil verdiepen in het zekeren en de val kan deze uitgebreide video bekijken. Heel interessant met tips & tricks. 

Varia

De ohm

Een te groot gewichtsverschil (klimmer is 20% zwaarder dan de zekeraar) verhoogt het risico op ongelukken tijdens de val. Edelrid heeft hier een toestel dat dit extra wrijving genereert tijdens een val waardoor het wel mogelijk is met je veel lichtere wederhelft te klimmen. Je vervangt de eerste set door de ohm. 

Verzekeringen

Klimmen is een risicosport. De klimzaal is niet verantwoordelijk voor ongevallen in en rond de klimzaal. Zorg ervoor dat je verzekerd bent. Kosten bij ongevallen kunnen hoog oplopen. Niet alle verzekeringen dekken dit. Bleau biedt zelf een verzekering die alle indooractiviteiten in de klimzaal dekt. De prijs hiervoor is 15 euro per jaar. Een uitgebreidere verzekering is die van het KBF (Klim- & Bergsport Federatie. Het is een van de beste verzekeringen in aanbod en dekt ook andere bergsporten in heel veel landen (!).

Meer info:

https://www.bleau.be/nl/adults/verzekering-kbf-lidmaatschap

Als je lid wordt van het KBF duidt dan Bleau Climbing Team aan om te genieten van kortingen in de shop en op abonnementen. 

30% Korting!!

Op alle touwen en touwzakken in biovershop gedurende de cursus indoorvoorklimmen

En nu?

Ervaring opbouwen! Zorg dat je de geleerde competenties goed beheerst. Als ondersteuning: 

=> Eventuele technische cursussen
Met een goede basis kan je naar:

=> Cursussen kvb2+ & kvb3

Aanbod van BCT:

https://www.bleau.be/nl/adults/rotsklimmen 

=>Privébegeleiding: 

Francis Laruelle

 

Vergeet het touw niet!

Voor constructieve feedback of vragen: francis@bleau.rocks

Made with Slides.com