Waar moet je op letten als je wilt gaan hardlopen?

Beginnen met hardlopen

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een marathon zwaar is.  Om goed te kunnen presteren moet er daarom getraind worden. Lees daarom deze vijf tips voor een goede voorbereiding. 

Tip 1

Bouw het rustig op

Een veel gemaakte fout van beginners is om gelijk de eerste dag zoveel mogelijk kilometers te rennen. Juist hierdoor ontstaan de meeste blessures. Wees daarom slim en begin rustig. Hierdoor kunnen ook veel blessures voorkomen worden. 

Tip 2

Hou je looptempo in de gaten

Onthoudt dat het een marathon is en geen sprint. Vaak lopen mensen in het begin een hoog tempo, om dan aan het eind van de marathon in te storten. Loop daarom tijdens een marathon iets rustiger dan je normaal loopt. 

Tip 3

Zoek mensen om mee te lopen

Het is natuurlijk veel leuker om met verschillende mensen te oefenen voor de marathon. Ook de motivatie blijft dan vaker aanwezig. Belangrijk is wel dat het looptempo van iedereen ongeveer gelijk ligt. 

Tip 4

Probeer op vaste dagen te gaan trainen

Vaak schiet het trainen erbij in vanwege drukte op werk of school. Belangrijk is daarom om vaste dagen te plannen om te trainen voor de marathon. Zo wordt regelmaat in het trainen gebracht. 

Tip 5

Zorg voor goede loopschoenen

Op tennisschoenen gaan hardlopen is wel het slechtst voor je voeten. Daarom is het belangrijk dat je schoenen genoeg demping hebben tijdens het lopen. Elke hardloopwinkel in de buurt heeft een specialist die jou kan adviseren welke hardloopschoen voor jou perfect is.