Alexander
er skadet

 

En digital fortælling fra

 

 

 

Første gang jeg så Alexander, var det som at se ethvert andet nyfødt barn. Han var en dejlig lille dreng. Han lå og sov. Roligt og afslappet.

Ketty Seratski, Alexanders plejemor

 

Jeg kunne slet ikke forestille mig, hvor forfærdeligt han ville få det. Hvilket smertehelvede, han snart skulle kastes ud i.

Ketty Seratski, Alexanders plejemor

 

Det her er historien om Alexander. Hans mor var misbruger under hele graviditeten. Det har påvirket Alexander på mange måder.

Klik på fosterets organer og læs, hvordan rusmidler påvirker barnets udvikling i mors mave.

Kilde: Tværministeriel arbejdsgruppe

Alexander er langt fra alene.

Hvert år fødes i Danmark op mod

3.500

børn med rusmiddelskader.

Kilde: Tværministeriel arbejdsgruppe

 

Mange af disse børn møder pædagoger og andre fagpersoner, der kan give dem hjælp og støtte. Hvis de altså har den nødvendige viden og de rette værktøjer. Alexander var så heldig at møde Andreas.

 

Der er i samfundet generelt brug for mere oplysning, men særligt er der brug for at få mere viden om emnet ind på uddannelserne og få opkvalificeret fagpersoner.

May Olofsson, speciallæge

 

Alexander er ikke hans rigtige navn. Af hensyn til ham og hans biologiske mor har redaktionen valgt at omtale ham under pseudonym.

De skader, han er født med, påvirker ham på mange områder.

 

Klik på tegningen ovenfor for at læse mere om Alexanders skader.

 

Alexander kan ikke regulere kroppens temperatur. Vand, der for andre er dejligt varmt, føles skoldhedt for ham. Det fandt hans plejemor ud af, da Alexander var et par år gammel.

 

Jeg tænker på alle de gange, jeg har givet ham et varmt bad i den bedste mening. Hvor har det været grufuldt for Alexander.

Ketty Seratski, Alexanders plejemor

 

Alexander har gået i børnehave i Børnebakken i Aakirkeby. En lille institution, der har sit eget landsted. Her er der geder, kaniner og masser af plads. Det passede godt til Alexander.

 

3 dage om ugen, nogle timer af gangen. Mere kunne Alexander ikke klare at være i børnehave, selv da han havde været der i flere år.

 

Det kunne være svært med Alexander, og jeg fik ikke knækket alle koder. Men når jeg tænker tilbage på de venskaber og guldstunder, han fik i børnehaven, så var det det hele værd.

Andreas Lykke Nielsen, pædagog

 

I dag er Alexander 9 år. Og historien om ham handler om meget mere end hans skader.

 

Alexander er en god kammerat. Han elsker at lave sjov. Og hans store interesse er dyr og natur, som han ved mere om end de fleste.

 

Alexander går i en specialskole hver dag. Når han kommer hjem, elsker han at være sammen med Cody. Dyr kan være nemmere at omgås end mennesker, fordi de er lige til at aflæse.

 

Han har det bedst, når han er udenfor. For eksempel hjemme i haven. Her står trampolinen. Den er havens næstbedste sted, hvis du spørger Alexander.

 

 

 

Det bedste sted er havebassinet. I det kølige vand er Alexander i sit helt rette element.

 

Alexanders mors stofmisbrug vil følge ham gennem hele livet. Og ting, der er naturlige for andre børn, vil altid være uden for hans rækkevidde. Men han gør også fremskridt dag for dag, og hans plejemor er sikker på, at livet vil byde på meget godt for ham.

 

 

 

 

Alexander er sådan et glad og positivt barn. Han vågner hver dag med et kæmpe smil på læben. Han kan få et godt liv og lære at være en del af samfundet. På hans præmisser.

Ketty Seratski, Alexanders plejemor

 

Alexander har ikke fået nogen let start på livet.

Langt fra.

 

 

Men han fortsætter ud i det.

 

 

Så mange børn kan være født med rusmiddelskader i Danmark, siden Børn&Unge begyndte at følge Alexander.

 

Kilde: Tværministeriel arbejdsgruppe

 

 

Hør meget mere om Alexander og hans plejemor i Børn&Unge Podcast. Her kan du også møde Andreas Lykke Nielsen og andre pædagoger, der arbejder med rusmiddelskadede børn i alle aldre.

 

 

I Børn&Unge 11/2018 kan du læse mere om arbejdet med børn med rusmiddelskader

 

 

'Alexander er skadet'

 

Børn&Unge 2018

 

Fotos: Claus Bech

 

Tekst, redigering og fotos:
Mikkel Prytz

 

Få flere informationer om rusmiddelskader:

 

Center for Rusmiddelskadede Børn

 

Foreningen FASD - mennesker med medfødt alkoholskade

 

 

 

Made with Slides.com