Ești nevoit să-ți schimbi televizorul sau pur și simplu ai nevoie de un televizor în plus în casa ta, pentru a mai atenua din „războaiele” pe telecomandă, frecvente în orice casă cu mai mult de un locatar? Indiferent care sunt motivele tale, cel mai bine ar fi să te orientezi spre televizoare LED, indiferent că sunt smart TV sau non-smart.
Înainte de a ne orienta spre gama foarte vastă de televizoare LED, trebuie să stabilim niște lucruri. Ce fel de rezoluție vrei să aibă televizorul tău? Ce diagonală? Ce brand preferi? Care sunt cele mai bune televizoare? Odată ce te-ai decis ce anume vrei sau ce anume ai nevoie, lucrurile devin mai ușoare.
Mai întâi, cum vei folosi acest tv LED? Nu este același lucru dacă preferi să te uiți la televizor doar la știri și seriale sau vrei să faci streaming. Dacă îți mai place și să te joci pe consolă sau preferi transmisiunile sportive, decizia ta poate varia foarte mult.
Cu siguranță, mulții dintre cei care își propun să-și ia un tv LED, se gândesc că trebuie să fie unul mai mare decât precedentul. Eroare! Televizorul trebuie să fie în acord cu mărimea camerei în care va fi amplasat, pentru a putea controla distanța de la care privești la el.
Televizoarele actuale LED au diagonale care pot varia între 48 și 165 de centimetri. Un televizor pentru o cameră de dimensiuni standard, cum sunt cele mai multe în casele românilor, ar trebui să aibă undeva între 81 și 123 centimetri.
Cel mai simplu de calculat este folosind următoarea formulă: 0,48 x distanța de la care privești la tv sau distanța focală. Rezultatul, în centimetri, este lungimea recomandată a diagonalei televizorului tău LED. De exemplu: dacă privești de la 2 metri de televizor, diagonala ar trebui să fie în jurul valorii de 96 de centimetri.
Cele sub această valoare te vor face să nu vezi detaliile foarte clar, iar cele peste această valoare îți pot provoca dureri de ochi.
Rezoluția este alt amănunt de luat în calcul. Aceasta este direct legată de calitatea imaginii. La rezoluții mai mari, calitate mai bună. Simplu. Putem discuta de trei rezoluții: HD (720 pixeli), Full HD (1080 pixeli) și 4K (4000 pixeli).
În prezent, cele mai frecvente televizoare sunt Full HD. Dacă bugetul tău este pentru televizoare LED ieftine, un HD sau, cu noroc, un Full HD, ar trebui să fie suficiente.
Suprafața ecranului curbată sau plată? Este o altă întrebare pe care și-o pun mulți atunci când plănuiesc cumpărarea de tv LED. Cel mai probabil cele cu ecran curbat ies din bugetul tău, dar s-ar putea să nu fie chiar mare pagubă.
Deși e adevărat că oferă o senzație de imersie mai intensă și crește câmpul vizual, simulând o lume reală, la fel de adevărat este că de aceste avantaje se pot bucura una, maximum două persoane, adică cele aflate în centrul câmpului vizual.
De fapt, cele care se uită la acest tip de televizor din lateral vor vedea imaginea distorsionată.
TV LED – alte utilizari
Dacă folosești acest aparat modern nu doar pentru programele TV, ci și conectat la o consolă sau la alte device-uri audio-video, ar fi de preferat ca televizorul LED dorit să aibă mai multe ieșiri HDMI. Altfel, va trebui să conectezi și deconectezi aparatele constant, pentru a le folosi pe rând.