Brug den blå pil nedenfor til højre for at begynde

Tekst: Thilde Thordal Andersen. Tilrettelæggelse: Kim Schou. Foto: Torkild Adsersen. Kort: Google Earth

For et år siden blev det besluttet at tage otte kirker i København ud af brug som sognekirker.

Meget er sket siden, blandt andet eksperimenteres der i flere kirker med kirkerummet og med gudstjenesteformer. I denne grafik kan du få et indblik i udviklingen i de otte lukkede kirker.

Et år efter kirkelukningerne

Det sker der i de 8 københavnske kirker i dag

Bavnehøj Kirke i København SV er den første af de otte kirker, som er blevet solgt.

Den 15. april 2014 solgte menighedsrådet kirken til Den Serbisk-Ortodokse Kirke.

Solgt for 2,55 millioner kroner

Bavnehøj Kirke

Ortodokse kristne tager over

Den Serbisk-Ortodokse Kirke har til huse i Bavnehøj Kirke i dag, og på billedet ses afslutningen på en søndagsgudstjeneste, hvor en biskop og  præster fra Sverige deltog. 

Foto: Den Serbisk-Ortodokse Kirke

Ved Gethsemane Kirke har Vesterbro Sogns menighedsråd ansøgt Kirkeministeriet om at lave en forsøgsperiode på to år.

I den periode vil menighedsrådet finde ud af, om sognet kan drive kirken som en fond sammen med fonden Settlement og SFO’en Vestervang.

Gethsemane Kirke

Bløde møbler og SFO

Siden 2012 har ungdomskirken uKirke haft hjemme i Gethsemane Kirke. uKirke er en kirke, der eksperimenterer med gudstjenesteformer.

uKirke har indrettet kirkerummet på en ny måde med bløde møbler og har mange forskellige events som koncerter og stand-up-arrangementer.

På billedet kan du se DJ Schaarup spille til en af de mange koncerter i uKirken, hvor det er tilladt at opholde sig overalt i kirken – også ved altertavlen.

Foto: uKirke

Sankt Andreas Kirkes sogn blev i 2012 slået sammen med Vor Frue Kirkes sogn, og allerede da startede udfasning af kirken som almindelig sognekirke.

I dag er kirken sat til leje. Den bruges p.t. af områdets beboere i forbindelse med dåb, bisættelser og bryllupper. International Church of Copenhagen samt Byens Valmenighed holder til i kirken.

Sankt Andreas Kirke

Drømte om et Bibliarium, virkeligheden blev leje

I Sankt Andreas Kirke havde man et ønske om at lave kirken om til et såkaldt Bibliarium – et eksperimentarium, hvor blandt andet skoler kunne komme på besøg og gå på oplevelse i Bibelens univers.

Men de planer blev i november 2014 sat på standby. 

Nu skal kirken lejes ud. Ifølge ejendomsmæglerkæden Home kan den bruges til "kontor, børneinstitution, undervisning, events, konference, auditorium, udstilling med mere".

Foto: Home.dk 

Midt på Blågårds Plads på Nørrebro ligger Blågårds Kirke. Kirkefondet forhandler lige nu med interesserede købere.

Der holdes ikke længere højmesse i kirken, men tre gange ugentligt bespiser Blågårdens Sogn 100 mennesker i kirkens krypt.

Til salg for 9,5 millioner kroner

Blågårds Kirke

Musikken tager over

I Blågårds Kirke sker der også andre ting.

For eksempel lejer "Koncertkirken" sig ind i bygningen og afholder koncerter. Billedet er fra en af de mange koncerter, hvor kirkerummet tages i brug og udfordres af billeder og film på storskærm og farverig belysning.

Foto: Björn Ross

Fredens Kirke på Østerbro starter i 2015 en forsøgsordning, hvor sognet vil eksperimentere  med alternative gudstjenesteformer og undersøge, om det kan skabe så meget liv i kirken, at den kan bevares som sognekirke.

Derudover kommer menigheden International Christian Community, to gospelkor, Tværkulturelt Center og Kristeligt Forbund for Studerende i kirken.

Fredens Kirke

Gospelkor og anderledes gudstjenester

Samuels Kirke ligger på Nørrebro i København. 

I juni 2014 underskrev boligselskabet Vibo en betinget købsaftale for kirken. Her ønsker de at lave ungdomsboliger, men salget til Vibo afhænger af, om Københavns Kommune giver tilladelse til projektet.

Til salg for 9,5 millioner kroner

Samuels Kirke

Ungdomsboliger med gotiske vinduer

Absalons Kirke på Vesterbro blev i marts 2014 sat til salg. Kirkefondet forhandlede og endte i oktober 2014 med at sælge til Lennart Lajboschitz, grundlægger af succeskæden Tiger.

"Det skal være et åbent hus, og de lokale skal inddrages," siger den nye ejer, der har planlagt tilbud om fællesspisning for familier, unge og hjemløse. 

Solgt for 10,25 millioner kroner.

Absalons Kirke

Bliver moderne forsamlingshus

Utterslev Kirke i Københavns nordvestkvarter blev sat til salg for 10,2 millioner kroner, men i september 2014 solgt for 6,5 millioner kroner. Den nye ejer er frimenigheden Nordvestkirken, som er tilknyttet Luthersk Mission og som ligger i samme kvarter, lige nord for København 

Ifølge en klausul fra Københavns Kommune skulle bygningen anvendes som kirke. 

Utterslev Kirke

Solgt til Luthersk Mission