FORMAR UN CONJUNT DE DIFERENTS TIPUS D’OBRES

Llibres de ficció i no ficció

La frontera entre ficció i no ficció sovint és molt tènue en els llibres per als petits: contes sobre els colors, llibres-joc sobre els números, abecedaris artístics, contrastos divertits sobre conceptes contraris, etc. 


No cal distingir gaire aquests dos tipus de llibres en les primeres edats.

Llibres de folklore i d'autors

  • Els contes populars, endevinalles, cançons, etc. són un llegat literari molt perfeccionat pel pas del temps. Allà hi ha les llavors de totes les possibilitats que ens ofereix el joc amb el llenguatge.
  • Molts autors moderns han fet versions d’aquesta literatura o hi han trobat el punt de partida per a les seves creacions.
  • D’altres autors han creat noves obres per a infants amb paràmetres propis de la literatura actual.

Tradicional

Antologia de poemes tradicionals i moderns

Un conte modern fet a partir d'una cançó tradicional

Un conte modern

Llibres de diferents gèneres

  • Per mirar i parlar
  • Per cantar o recitar
  • Per dramatitzar o dir en veu alta
  • Per explicar o llegir

Per veure

Per recitar

Per dramatitzar

Per llegir

Llibres de diferents suports i formats

  • Segons els aspectes materials: en paper o tela, amb imatge i text, de diferents grandàries, gruix, forma, etc.
  • Segons la interacció amb el lector: troquelats, desplegables, amb forats,  solapes, etc.
  • Segons la interacció amb les pantalles: tocar, pintar, sentir, gravar la veu, etc.

L'objecte material

La interacció amb el paper

La interacció amb les pantalles

La llebre és de peluix

Forats per passar l'erugueta, troquelats del teatrí

Tocar cada objecte de l'habitació

Llibres de diferents gèneres narratius

  • Hi ha llibres realistes, fantàstics, d’aventures, de conflictes psicològics, d’humor,  etc.
  • Sovint fan associacions entre ells: un conflicte psicològic (la por, per exemple) alhora és fantàstic, una aventura pot ser detectivesca o bé de supervivència i maduració del protagonista, etc.

Una aventura fantàstica en què un nen i una àvia s'enfronten a les bruixes.

Una aventura realista amb una colla de nens protagonistes.

Un conflicte social: la reacció a la immigració.

Enigmes policíacs que el lector resol a la imatge.

Un conte popular.

Un conflicte psicològic en què una nena supera la seva vergonya.

Petites històries per riure de gust.

Llibres amb un ventall de possibilitats de cada element narratiu

  • La història i els seus elements narratius poden tenir moltes variants. 
  • La nostra selecció pot incloure diferents possibilitats de cadascun dels elements que conformen la història. Per exemple, vetllar perquè no tots els llibres siguin d’animals humanitzats, o bé perquè no tots se situïn en un mateix escenari o perquè tinguin diferents estructures.

Per exemple: l'estructura

L’estructura més comuna presenta: un inici, un conflicte, un desenvolupament en què cada acció és causa de la següent (com que va fer això, va passar allò, com que va passar allò, etc.) i un final

Però n’hi ha que desenvolupen l’acció en escenes enumeratives, acumulatives o successives, o bé són històries circulars i tornen al punt de partida, o bé es col·loquen diverses narracions dins d’una història marc o d’un catàleg. 

Estarà bé que els infants hagin conegut narracions de diferent tipus.

Enumerativa

Una nena es va acomiadant dels objectes de l’habitació. Quan ja ha dit adeu a tothom, s’adorm.

Successiva

Una talpeta va preguntant a molts animals qui li ha fet allò al cap. “Has estat tu? /No/ Has estat tu?/No”, aquest  és el ritme que segueix fins a la seva resolució.

Acumulativa

Els animals volen saber de què fa gust la lluna. A cada nova escena, un nou animal  pujarà sobre els altres fins a la seva resolució.

Circular

La història d’una poma acaba com si fos el començament, però entremig han passat moltes coses…

Història marc

Si Les mil i una nits tenen un nombre indefinit d’històries dins de la història marc de la Xahrazad, a Històries de ratolins hi ha 7 contes dins de la història d’un pare que posa a dormir els seus fills.

Catàleg

Enumeracions fantàstiques o humorístiques de qualsevol cosa (princeses, llits fantàstics, tipus d’emocions, etc.). No són narracions, però també pot ser que facin petites narracions de cadascun dels elements.

Llibres adequats a l'edat

Per fer la nostra selecció, fins ara hem parlat dels diferents tipus de llibres, independentment de l’edat dels infants. Tanmateix, hem de tenir en compte l’edat per triar llibres que puguin entendre i que els resultin interessants.

Interès: per exemple, alguns temes són més propis d’una edat que d’una altra. Així, els nens petits no estan interessats en els problemes socials. En canvi, només ells volen llibres sobre accions quotidianes com anar a dormir. 

Comprensió: les narracions es fan més llargues i complexes en tots els seus elements (narrador, personatges, temps, tipus de finals, etc.) a mesura que creixen els seus lectors. Vegem-ho amb el mateix exemple anterior: l’estructura de la narració.

Per exemple: l'estructura es complica

  • Quan són molt petits, els infants en tenen prou amb entendre que les imatges i les paraules representen la realitat. Malgrat la manca de volum, la diferència de tamany, la immobilitat, etc. de les imatges, són capaços d’identificar la pilota o saben que la nena dibuixada hi juga.
  • De mica en mica establiran relacions causals entre les imatges i les ordenaran en un fil narratiu. Hi ha llibres que només expliquen seqüències d’accions: anar a dormir, visitar els avis, etc. (l’exemple d’estructura enumerativa que hem vist abans és una seqüència).
  • Després seran capaços de seguir una narració completa, amb l’explicació d’un conflicte inicial que es desenvolupa i es resol (els exemples de narracions successives, acumulatives i circulars que hem vist abans són narracions simples completes).
  • Si les narracions són llargues, es divideixen en escenes i, si ho són més, en capítols.
  • Hi ha narracions complexes que inclouen diverses històries. Per exemple, s’inclou el conte que explica un personatge o la seva història anterior per després tornar al fil principal. O n’hi ha que barregen dos fils narratius i van saltant d’un a l’altre fins que es fusionen. 
  • Hi ha narracions que expliquen històries d’un mateix personatge o d’un mateix món de ficció. Són les sèries. Als infants els agrada retrobar-se en un món ja conegut.

Identificar

Seqüències

Narració

Narració dividida en escenes

Narració dividida en capítols

Sèrie

Narració complexa

Made with Slides.com