Juristi yhteiskunnassa
Tero Tammisto
Sampo Järvinen
Katri Lindman
Aleksi Juuti
oikeudenkäyntiasiamiehenä saa toimia asianajaja tai muu oikeustieteen kandidaatin tutkinnon suorittanut, rehellinen ja muutoin kyseiseen tehtävään sopiva ja kykenevä henkilö, joka ei ole konkurssissa ja jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu
oikeudenkäyntiasiamiehenä tai – avustajana saa toimia vain asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.
Lupalakimiesjärjestelmä
”lupa oikeudenkäyntiasiamiehenä ja -avustajana toimimiseen myönnetään toistaiseksi henkilölle, joka on suorittanut Suomessa oikeustieteen muun ylemmän korkeakoulututkinnon kuin kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinnon taikka ulkomailla vastaavan oikeustieteen tutkinnon, joka on tunnustettu Suomessa sen mukaan kuin erikseen säädetään; joka on saavuttanut riittävän perehtyneisyyden oikeudenkäyntiasiamiehen ja -avustajan tehtävään; joka on rehellinen ja joka ei ole ilmeisen sopimaton oikeudenkäyntiasiamiehen ja -avustajan tehtävään; sekä joka ei ole konkurssissa ja jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu.”
Luvan myöntäminen
Laki asianajajista
Vireille tulo
Valmistelu
Vastaus
Kirjeenvaihto
Ratkaisuehdotus
Käsittely
Päätös
Seuraamukset
Erottamiseen johtanut tapaus
Täysistunto 5.9.2014
Valvontalautakunta määräsi Asianajajalle kolme kurinpidollista seuraamusta:
Valvonta-asiaan vastaamatta jättäminen hyvän asianajotavan vastaista
Ei perusteltua syytä viivytykselle
EROTTAMINEN
Tehtävät on hoidettava huolellisesti, täsmällisesti, tarpeellisella joutuisuudella sekä tarpeettomia kustannuksia aiheuttamatta. (TO 4.1)
(Asianajajan on asianmukaisesti informoitava asiakasvaroihin oikeutettua tälle kuuluvien varojen kertymisestä ja käyttämisestä. (TO 4.4 (asiakasvarojen hoito))
Asianajajan on pidettävä asiakas ajan tasalla tehtävän edistymisestä ja erityisesti huolehdittava, että tehtävässä saadusta ratkaisusta, päätöksestä tai sovinnosta annetaan viipymättä tieto asiakkaalle.
Tehtävää koskeviin asiakkaan tiedusteluihin on vastattava ilman aiheetonta viivytystä, ellei se aiemman vastauksen tai muun vastaavan syyn vuoksi ole ilmeisen tarpeetonta. Jos vastaaminen ei ole mahdollista, asianajajan on huolehdittava siitä, että asiakas saa tiedon siitä, milloin asianajaja voi hänelle vastata. (TO 5.4)
Asianajajan on vastattava hänelle asianajajalain ja asianajajaliiton sääntöjen edellyttä- missä asioissa esitettyihin kysymyksiin avoimesti, totuudenmukaisesti ja määräajassa. Asianajaja ei saa kieltäytyä antamasta tällaisia tietoja vetoamalla salassapito- tai vaitiolovelvollisuuteensa. (TO 12.1)
VASTAAMINEN VALVONTA-ASIASSA. TOIMISTOTARKASTUS. EROTTAMINEN. Täysistunto 15.6.2012
EROTTAMINEN
EROTTAMINEN
HYVÄÄ ASIANAJAJATAPAA KOSKEVAT OHJEET (9.6.1972)
Asianajajan tulee rehellisesti ja tunnollisesti täyttää kaikki hänelle uskotut
tehtävät.
Asianajajan tulee esiintyä asiallisesti ja moitteettomasti sekä niin hyvin tehtä-
viä suorittaessaan kuin muutoinkin välttää kaikkea, mikä saattaa alentaa asi-
anajajakunnan arvoa ja vähentää luottamusta asianajajakuntaan.
2§