LA RONDA NORD 

Excursió virtual


Carrer Puig de Massanella





Inca necessita una ronda urbana que connecti totes les barriades sense haver de passar pel centre de la ciutat i que sigui també una via verda per a ciclistes i vianants. Així estava pensada  des del 1987. Ara, el projecte que presenta el Consell és una carretera que només servirà per sortir de la ciutat i per anar a Lluc sense haver de passar per Inca.  Una solució poc eficient, amb un elevat cost econòmic i un gran consum de territori. 

Carrer del Puig de Massanella








El carrer Puig de Massanella és l'únic tram de la ronda Nord projectada des de l'any 1987. Ara, es vol construir una nova ronda, però en 20 anys el govern del PP no ha estat capaç d'acabar 50 metres de carrer.

Carrer del Puig de Massanella








Finalitzant aquests 50 metres de carrer, la barriada de Crist Rei tendria la seva ronda i el CEIP Ponent, la residència Nova Edat i la piscina coberta quedarien connectades amb l'avinguda General Luque, el polígon i la ronda Sud. 

Camí vell de Lloseta








Aquest camí connectava Inca amb Lloseta i d'allà amb la zona del clot d'Almadrà. Fins fa 25 anys, era l'única carretera que unia aquests dos municipis. Ara, és una ruta per a ciclistes i vianants. L'entrada d'aquest camí quedarà bloquejada per una rotonda.

Gas canalitzat








Després de la seva ampliació, el CEIP Ponent s'ha acostat al punt de subministrament del gas canalitzat. L'APIMA veu amb preocupació el pas de la carretera per aquest punt. S'ha demanat a l'Ajuntament l'elaboració d'un informe.

Les vies del tren i la mobilitat urbana







Les vies del tren suposen una barrera entre la barriada de Crist Rei i la resta de la ciutat. L'habilitació d'un altre pas per a vehicles i vianants, com el que hi va haver provisionalment al carrer Felip II, milloraria la permeabilitat entre Inca i Crist Rei.

Les vies del tren i la mobilitat urbana






La carretera del Consell de Mallorca proposa sortir de Crist Rei pel camí vell de Lloseta per anar al centre d'Inca, tot passant per davall de les vies del tren. Fins ara venien com a possible solució el soterrament de la línia de tren, que amb aquest projecte quedarà descartada definitivament.

Carrer de Mandrava i torrent de Can Tabou




Un 13% de la conca de Can Tabou se situa al nord-oest del centre urbà d'Inca i les seves aigües entren a la ciutat per les barriades del Blanquer i So na Monda. La zona de Mandrava és una zona inundable que es veurà afectada per la construcció de la carretera que arreplegarà més aigües pluvials. En aquest paratge està prevista la construcció d'una escollera per retenir l'aigua en cas de pluja intensa.

Xarxa de camins






La xarxa de camins que envolta Inca és molt atapeïda, densa i d'una antiguitat que es remunta a centenars d'anys. Això és degut al fet que, des de l'Edat Mitjana, Inca ha estat el centre comercial i artesanal de Mallorca després de Ciutat i la xarxa de camins connectava els centres productors amb els centres consumidors; a Inca, aquests punts s'unien. Així sorgiren els mercats i les fires.

Xarxa de camins






La xarxa de camins és un patrimoni cabdal del nostre municipi. Així, per exemple, durant l'època romana Inca era un dels punts principals de la xarxa de camins d'una centuriació de la qual "només" en queda el camí vell de Muro.  La carretera del Consell farà que tots aquests camins acabin a un vial de servei i perdin la seva identitat, el seu encant i la seva idiosincràsia. 

Camí vell de Biniamar








Aquest camí també és conegut com el camí de Mandrava. A l'època islàmica hi havia una teulera. Ara, és molt transitat per ciclistes i vianants. La nova carretera tallarà aquest camí, i farà que perdi tot el seu encant. 

El valor paisatgístic







L'entorn rural de zona nord d'Inca encara conserva bona part del seu encant i de la seva singularitat. La construcció de la nova carretera farà malbé aquest paisatge. Tots recordam com la construcció de l'autopista va depredar l'entorn paisatgístic de la zona sud d'Inca.

El valor paisatgístic







Cal preservar i conservar l'entorn rural d'Inca i donar valor al seu paisatge. La zona de la Pota del Rei ha estat pels inquers un lloc d'esbarjo i de contacte amb la natura. Conservar el patrimoni natural aporta beneficis des d'un punt de vista social, ambiental, saludable i econòmic. 

Camins de Son Paparra i de la Pota del Rei






Els camins de Son Paparra i de la Pota del Rei també quedaran tallats per la carretera que vol construir el Consell. Els usuaris d'aquests camins hauran d'utilitzar el vial de servei i anar fins a la següent rotonda. La carretera tallarà tots els camins i cap no conservarà el seu traçat continu.

Carrer de les Marjades








El carrer de les Marjades encara continua pendent d'execució. Si s'obrís aquest carrer, les barriades del Blanquer i de So na Monda quedarien connectades tot vorejant el Parc del Serral.

Camí vell de Selva








El camí vell de Selva és el camí més important per accedir a Lluc. Actualment, forma part de la ruta Artà-Lluc, un itinerari senderístic protegit pel Consell de Mallorca. La carretera tallarà aquest camí i els senderistes hauran de travessar per una rotonda.  

Patrimoni cultural: la caseta de peons de camioner  





La caseta de peons de camioner és un dels element patrimonials més destacats que es veuen afectats per la nova carretera. La proposta del Consell de Mallorca és deixar aquest element catalogat enmig d'una rotonda. Aquesta solució és poc respectuosa amb el patrimoni arquitectònic, que el considera només un element merament decoratiu.

Camí de les Cimenteres








Aquest camí permetia arribar fins a la zona de les cimenteres, des d'on s'obtenien ciment i altres materials de construcció. Ara, és una ruta cicloturística de gran valor paisatgístic. Amb la nova carretera quedarà relegat a vial de servei.

Carrer del Bisbe Morro 







El carrer del Bisbe Morro, situat just darrere de la zona esportiva de l'IES Pau Casesnoves, no té continuïtat. Acabant els 100 metres que li manquen a aquest carrer, es resoldrien alguns dels problemes de mobilitat de la barriada de So na Monda i es descongestionaria el trànsit de l'avinguda de Lluc.

Carrer del Bisbe Morro 








La finalització del carrer del Bisbe Morro donaria accés al Centre de Salut de So na Monda, que està situat en un dels trams discontinus d'aquest carrer. Aquesta mesura milloraria la mobilitat d'aquesta zona.

Carrer de Pius X









El carrer Pius X transcorre paral·lel a l'IES Pau Casesnoves. Aquest carrer, que encara no està fet, hauria de connectar l'avinguda de Lluc amb la plaça de Lompoc i el Centre de Salut de So na Monda.

Carrer de Pius X









Ara mateix, del carrer de Pius X, pel qual no pot circular cap cotxe, només hi ha un pas de vianants. Aquest és un altre exemple de l'urbanisme  absurd i de la manca de planificació. 

Carrer de Ramon Desbrull








El carrer de Ramon Desbrull forma part de la xarxa de carrers que envolten el Centre de Salut de So na Monda i que, a hores d'ara, continuen sense executar. El fet que un equipament sanitari com aquest només disposi d'un únic carrer d'accés és un despropòsit. 

Carrer de Ramon Desbrull









El carrer de Ramon Desbrull connectaria l'avinguda de Lluc amb el carrer de Formentor i l'avinguda d'Alcúdia. Si s'obrís aquest carrer, facilitaria la mobilitat de la barriada de So na Monda. 

Urbanisme especulatiu 







El CEIP Miquel Duran i Saurina es va construir requalificant terreny rústic i damunt la zona de reserva de la ronda. Hi havia terreny urbà disponible per a fer el centre educatiu, de fet, encara està disponible. Altres equipaments, com l'Hospital Comarcal d'Inca o el Centre de So na Monda, han seguit aquest procediment especulatiu.

Carrer de Mateu Pujades 






El carrer de Mateu Pujades és un altre exemple de carrers sense continuïtat Molts dels problemes de mobilitat que té la ciutat d'Inca es resoldrien amb una millor planificació i execució urbanística. 

Aquest carrer, pensat per formar part de la ronda urbana d'Inca, preveu un carril per a bicicletes i un altre per a vianants, que la carretera que ara ens presenten ja no preveu.

Camí de l'Ermita 







El camí d'accés a la urbanització de l'Ermita també quedarà tallat per la nova carretera, que en aquest tram transcorre paral·lela a la carretera vella d'Alcúdia. Els veïns d'aquesta urbanització hauran d'utlitzar un vial de servei de doble sentit, i quedaran separats del nucli urbà per la carretera.  

Camí vell de Pollença








Aquest camí també connectava amb Moscari i Campanet. Al principi d'aquest camí hi havia la zona de la Font Vella i dels Qânats. Ara, és una ruta cicloturística i també és molt utilitzat pels vianants. Quedarà tallat per la nova carretera. 

Hi ha alternatives





Els promotors de la nova carretera no han tingut en compte que amb la construcció de l'autopista, la carretera vella d'Alcúdia ha passat a formar part de la xarxa viària local, i ha esdevingut la "ronda Sud" d'Inca amb una important activitat comercial i de serveis. La nova carretera no soluciona els problemes de mobilitat local, i per resoldre la mobilitat interurbana hi ha alternatives més econòmiques i menys depredadores del territori. 


Ronda Nord d'Inca

By MÉS per Inca