Den ökända historien om

Frankie Landau-Banks

Författaren

E. Lockhart är en pseudonym för den amerikanska författaren och litteraturprofessorn Emily Jenkins. Hon har valt att använda sin mormors flicknamn Lockhart när hon skriver för unga vuxna. Hon har även publicerat två barnböcker och två böcker för vuxna under sitt eget namn.  

Som E. Lockhart har Emily vunnit flera priser för böckerna Kanske är det allt du behöver veta och

Den ökända historien om Frankie Landau Banks.

Kontext

Boken kretsar kring ett antal elever på den privata internatskolan Alabaster på den Amerikanska östkusten. Skolan är en så kallas prepskola, en high school som är inriktad på att utbilda elever som ska studera vidare på College och i synnerhet Ivy League Colleges.

 

Huvudkaraktären i boken är Frankie Landau-Banks som går sitt andra år på Alabaster och kommer ett hemligt sällskap på spåren. Hon bestämmer sig för att infiltrera gruppen.

 

Handling

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks handlar om Frankie som går på den exklusiva internatskolan Alabaster High. När hon återvänder till skolan efter första sommarlovet har hon utvecklats från en "oansenlig flicka till bombnedslag". Det fångar Matthew Livingstons intresse, en något år äldre, otroligt populär och charmig kille som aldrig sett åt Frankie tidigare. De blir tillsammans och rätt snart börjar Frankie misstänka att Matthew är med i ett hemligt sällskap enbart för killar, samma sällskap hennes pappa ibland råkar nämna då han tagit ett glas extra. Frankie inser att Matthew undanhåller saker för henne och börjar nysta i mysteriet kring den hemliga klubben. Hon gillar inte att hållas utanför bara för att hon är tjej. Hon vill bli sedd för den hon är, för de åsikter hon har, för sina idéer och sin personlighet. Plötsligt uppstår en möjlighet att infiltrera det hemliga sällskapet och Frankie kastar sig över möjligheten.

Miljö

Boken utspelas på den fiktiva internatskolan Alabaster som ligger på den Amerikanska östkusten. Förmodligen någonstans omkring Ivy League området på den norra kusten. 

Teman

Hemliga sällskap och exklusiva skolor

 

Rikedom och privilegier

 

Feminism

LÄSFRID

  • Att lyssna på någon som läser försätter hjärnan i samma tillstånd som när man utför yoga eller meditation. 
  • Att bli avslappnad, trött och börja gäspa är helt okej!
  • Vi läser i ca 15 minuter, sen tar vi en paus och pratar om det vi läst och sträcker lite på oss. Sedan läser vi ett pass till.
  • Under lästiden lyssnar vi respektfullt och lägger undan telefoner och datorer. Om du behöver röra på dig eller gå på toa får du göra det diskret så du inte stör andra.

Vi läser tillsammans för att förstå oss själva och andra bättre.

 

Läsning utvecklar inte bara språklig förmåga

utan även empati och emotionell intelligens.

 

Den vita hjärnmassan ökar vid läsning.

Detta skyddar hjärnan mot demens, stresskador

och motverkar depression.

Läsfrid

När vi läser högt så råder det läsfrid.

 

Vi stör inte varandra och

vi stör inte de som läser.

 

Behöver du gå ut så gör det tyst och stilla.

LOS Bokpresentation Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

By Bessemerbiblioteket

LOS Bokpresentation Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

  • 503