Zona polară
Mediu polar se intalneste in Antarctida, Groenlanda, Insula Novaia Zemlea, Insula Tara lui Franz Joseph, Arhipelagul Spitzbergen, Arhipelagul Nord-Canadian
Mediul hidro-atmosferic se caracterizeaza prin :
-temperaturi medii de -10º...-15º C in anotimpul de vara, si de -30º...-40º c in anotimpul de iarna.
-iarna este incredibil de severa,temperaturile atingand -50º...-70ºC la Oimeakon, unde in ciuda acestora, regiunea este locuita sau colonizata de catre rusi;
-circulatia atmosferica permanent descendenta, dezvoltata in cadrul puternicilor anticicloni polari care determina precipitatii reduse(sub 100 mm/an)si sub forma solida ,precum si prezenta unor vanturi puternice si permanente (vanturile polare);
-o alta trasatura a climatului este bruschetea schimbarilor de temperatura, mai ales pe versantii opusi ai muntilor cu expunere la mare, afectati de o circulatie atmosferica de tip foehn; aceste variatii bruste de temperatura pot oscila iarna intre -20ºC si 4ºC ceea ce duce la dereglarea fiziologica a corpului uman;
Fauna Polului Nord este reprezentata de :
Ursul polar este un mamifer mare, greutatea acestuia ajungând până la 300–600 kg la masculi și 150–300 kg la femele, înălțimea la 1,8 m și lungimea la 2,5 m. Are o blană de culoare albă. Ghearele mari și puternice sunt capabile să doboare adversarii naturali. Are un strat de grăsime alba sub piele, care îl ajută să se protejeze împotriva frigului, această caracteristică fiind întâlnită și la alte animale din tundră. Este un înotător excelent
Vulpea polara reprezinta un mamifer de dimendiuni mici, nativ din regiunile reci ale emisferei nordice. Dimensiunile medii ale speciei sunt de 85 pana la 110 cm lungime, coada masurand pana la 30 cm, iar greutatea este cuprinsa intre 2,9 si 3,2 kg. Masculii sunt, de regula, mai mari decat femelele.
Morsele sunt mamifere mari, semi-acvatice, care trăiesc în mările reci din emisfera nordică. Există două subspecii: de Atlantic, și de Pacific, . Morsa de Pacific e puțin mai mare, masculul cântărind până la 1800 kg. Morsele mai sunt cunoscute și ca elefanți de mare.
Acoperita aproape în totalitate de un strat gros de gheata, Antarctica are foarte putin teren disponibil pentru formarea solurilor sau aparitia vegetatiei. Solul existent s-a format în perioada mai recenta a existentei continentului si are un continut organic scazut, la fel ca si capacitatea de stocare a apei.
Cu toate acestea petice de vegetatie cresc pe toate stâncile neacoperite de gheata, pâna la 290 km distanta de Polul Sud. Alge de zapada cresc pe zapada si pe suprafata ghetii aproape de coasta, în special de-a lungul Peninsulei Antarctice, unde pasarile de mare si briza oceanului aduc posibilitati de nutritie.
Antarctica:Vegetatia
Fauna
-Pinguinii sunt singurele pasarii relicte, dintr-o perioada cand Antarctida beneficia de o clima calda. In conditiile inghetarii,continentului, pinguinul sa adaptat la noile conditii de mediu.
-Focile petrec mult timp pe gheata sau pe uscat unde pot ramane ore sau zile intregi. Activitatea lor, indreptata in special catre procurarea hranei, si-o desfasioara in mare,unde se simt cel mai bine, fiind adaptate perfect la mediul de viata marin.
-Leopardul de mare este intalnit de jurul imprejurul Antarctidei dar intr-un numar redus de exemplare.Este vesnic pus pe harta si-si pregateste din timp tinuta pt atac.Dupa aspectul exterior seamana cu celelalte foci.
-Balena ucigasa este singura balena care a fost trecuta in familia delfinlor. Caracteristica acesteia
este inotatoarea de pe spate, care are 150 cm inaltime.
Masculii ajung pana la 10 m lungime, in timp ce femelele nu depasesc 5-6 m . Balena ucigasa are dinti pe ambele maxilare, spre deosebire de balena in forma cu nasul de stlica, care are dinti numai pe maxilarul inferior.La balena ucigasa spinarea, capul si coada sunt negre, pe cand abdomenul este alb.
-Leul de mare este un alt reprezentant al focilor cu urechi. In regiunea insulelor Georgia deSud, Falkand si pe tarmul sudic al Argentinei traiesc circa 3 milioane de exemplare.
Specia este foarte usor de recunoscut dupa aspectul exterior, deoarece pe grumaz blana este mai lunga, ca un fel de coama de culoare neagra. Functia de termoreglare este preluata de stratul de grasime de sub piele, a carui grosime variaza intre 10-15 cm. Haremul masculului poate ajunge la circa 10 femele.
-Elefantul de mare este cel mai mare reprezentant al apele antarctice. Exemplarele intalnite de noi in Insula King George.
Ei masoara aprotimativ 6 m si cantaresc 3t masculii si 2t femelele.
Desi are o întindere destul de mare, Antarctica are solul compus în majoritatea din gheata. În partea sa estica se gaseste sub stratul de gheata o masa de pamânt aproximativ de marimea Australiei, în timp ce în zona vestica se afla mai multe insule acoperite si unite între ele si de continent de gheata. De aceea numai circa 2,4 % din aria Antarcticii este roca vizibila, restul aflându-se sub gheata. Zonele expuse include vârfurile a câtorva lanturi muntoase si ale altor resturi împrastiate. Se remarca aici lantul "Transantarctic" care separa partea de vest a continentului de cea de est. Se mai gasesc si niste vai glaciare, neacoperite de gheata si pastrate uscate de vânturile ce bat din interiorul continentului.
Solul
Câtiva vulcani activi, printre care si vulcanul Erebus, puncteaza coasta Antarcticii si zonele insulare apropiate. Solul multistratificat al Antarcticii de Vest, afectat si transformat de modificarea structurii geologice, dezvaluie o istorie geologica distincta a acesteia, mult mai zbuciumata decât cea a partii de est a continentului. Aceasta multistratificare are la baza un strat din Precambrian, acoperit de sedimente vulcanice din Perioada Carbonifera, si altele din Mezozoic si Tertiar. Desi numai aproximativ 1% din solul continentului a fost cercetat pentru minerale, se pare ca Antarctica are resurse minerale bogate. Muntii Transantarctici contin resurse considerabile de carbune, precum si cupru, plumb, zinc, cositor, argint si aur. În muntii din estul Antarcticii se mai gasesc însemnate minereuri de fier, alte zacaminte se mai gasesc si în Peninsula Antarctica. Alte metale prezente pe continent sunt cromul, nichelul si platina. Se crede de asemenea, ca exista si zacaminte de petrol si gaze naturale, sub Marea Ross
zona polara
By Adrian Furtuna
zona polara
- 486