Din acest an, se înăsprește legislația: nu ai RCA, rămâi automat fără talonul mașinii

RCA auto, asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie, nu pare să fie atât de obligatorie, din moment ce există peste 2 milioane de autoturisme care circulă fără a fi asigurate pe șoselele din România. Din cauza apariției poliței de asigurare pe o lună, doar 60% din mașinile înmatriculate pe persoană fizică, în România, mai au RCA auto pe tot parcursul unui an, arată estimările făcute pentru Capital de către Viorel Vasile, directorul celui mai mare intermediar din asigurări, Safety Broker. Aceasta înseamnă că, raportat la dimensiunea parcului auto, în România ar exista peste 2 milioane de automobile care circulă fără să fie asigurate.

Oferte RCA Auto

Cu toate acestea, sancțiunile aplicate de Poliție într-un an nu au depășit 8000 de amenzi pentru lipsa asigurării RCA auto. Din această vară, însă, se anunță o schimbare radicală a situației. O lege intrată în vigoare în urmă cu 12 ani dă dreptul Poliției să ridice automat talonul șoferilor care conduc fără asigurare RCA. Legea nu a fost aplicată până acum pentru că baza de date a Poliției nu este, încă, integrată cu baza CEDAM, care conține istoricul tuturor mașinilor asigurate în România. De anul acesta, însă, cel mai probabil chiar din vară, situația se va schimba. Legea 432/2006, încă valabilă, permite Poliţiei să suspende automat dreptul de circulaţie pentru maşinile fără RCA. Singurul motiv pentru care prevderile actului normativ nu au fost aplicate este faptul că datele din baza Direcţie Permise nu se potrivesc cu cele din baza de date CEDAM, care conţine istoricul maşinilor asigurate în România.

“Din cauza numărului foarte mare al operatorilor care completează RCA şi a erorilor inerente în cazul completării manuale, au existat neconcordanţe între informaţiile din CEDAM şi cele ale DRPCIV  (nr: Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor), în principal diferenţe determinate de completarea eronată a unui caracter din seria de şasiu. Neconcordanţele între cele două baze de date şi riscul aplicării unei sancţiuni unei persoane care deţine asigurare RCA valabilă au reprezentat argumente ale imposibilităţii aplicării pe scară largă, în mod automatizat, a sancţiunilor prevăzute de legea 432/2006, respectiv suspendarea certificatului de înmatriculare pentru proprietarii de vehicule fără poliţa RCA”, explică un document intern al elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, în 2016, citat de Capital.

Această situație va fi reglementată din această vară, ni se promite. Una dintre principalele sarcini ale noului Birou al Asigurătorilor Auto (BAAR) este preluarea de la ASF și perfecționarea bazei de date CEDAM. Mai departe, BAAR vrea să coreleze aceste date cu cele din alte baze, precum cele ale Poliției și cele ale Registrului Auto Român. Odată făcută această corelare, nimic nu va mai putea opri Poliția să suspende automat talonul mașinilor care circulă fără RCA auto, acest fapt fiind admis și de Mădălin Roșu, președintele BAAR.

Potrivit lui Roşu, BAAR va încerca să strângă relaţia cu Poliţia, dar şi cu Registrul Auto Român (RAR) în aşa fel încât datele cuprinse în baza de date să fie cât mai complete.

În prezent, spune Roşu, apar unele situaţii când informaţiile din CEDAM nu coprespund cu cele ale Direcţiei Permise (DRPCIV) sau cu cele al RAR. 

 

”Am avut situaţii când am descoperit automobile declarate cu daună totală (epavă) care circulau încă pe străzile din România”, a exemplificat preşedintele BAAR.

 

În scopul de a evita astfel de situaţii , BAAR va încerca să perfecţioneze nivelul de interconectare cu baza de date a DRPCIV, care are în unele cazuri informaţii mai exacte despre starea şi istoricul maşinilor. De asemenea, BAAR a purtat discuţii şi cu RAR, în scopul de a evita situaţiile în care pe străzi circulă maşini înregistrate ca fiind radiate sau maşini care au seriile de şasiu modificate. 

Suspendare automată pentru cei care nu au ITP

Pe de altă parte, începând din 20 mai, dacă  ITP-ul expiră,  se suspendă automat şi certificatul de înmatriculare al maşinii, tot automat. Șoferii riscă  amendă de aproape 3 mii de lei, în plus.

În prezent, inspecţia tehnică periodică la maşină se face o dată la doi ani, dacă vehiculul nu este mai vechi de 12 ani.  După 20 mai, dacă va expira ITP-ul, înmatricularea maşinii va fi automat suspendată, online.

Schimbul de date se va face între RAR şi DRPCIV, online. Șoferii prinși în trafic cu înmatricularea suspendată, nu doar că vor trebui să plătească amenzi de până la 2950 de lei, ci rămân și fără plăcuțe de înmatriculare. Nu vor avea voie să plece cu mașina, ci vor trebui să cheme o platformă. În acest caz, trebuie să meargă și la Poliția Rutieră pentru a demonstra că mașina a fost verificată tehnic.

În aceste condiții, este de așteptat ca șoferii români să devină mult mai responsabili în privința asigurărilor RCA auto și a ITP-ului propriilor autoturisme.

Din acest an, se înăsprește legislația: nu ai RCA, rămâi automat fără talonul mașinii

By Simona Teodorescu

Din acest an, se înăsprește legislația: nu ai RCA, rămâi automat fără talonul mașinii

RCA-ul, asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie, nu pare să fie atât de obligatorie, din moment ce există peste 2 milioane de autoturisme care circulă fără a fi asigurate pe șoselele din România. Din cauza apariției poliței de asigurare pe o lună, doar 60% din mașinile înmatriculate pe persoană fizică, în România, mai au RCA pe tot parcursul unui an, arată estimările făcute pentru Capital de către Viorel Vasile, directorul celui mai mare intermediar din asigurări, Safety Broker. Aceasta înseamnă că, raportat la dimensiunea parcului auto, în România ar exista peste 2 milioane de automobile care circulă fără să fie asigurate. https://www.emag.ro/asigurari-rca/new#step-1

  • 700