ZAFER GÜNÜ

Faşizme karşı mücadele etmiş

isimli ve isimsiz tüm kahramanları saygıyla anıyoruz

Turgut Yıldız

Zafere Giden Yol

Nazi faşizmine karşı verilen amansız savaşın kazanıldığını simgeleyen Zafer Sancağı, 9 Mayıs 1945’te Alman parlamentosu Reichstag’a dikildi. Zafer Sancağı’nın Gürcü Melton Varlamis Kantaria, Rus Mihail Alekseyeviç Yegorov ve Ukraynalı Oleksiy Prokopoviç Berest tarafından dalgalandırıldığı bu an, fotoğrafçı Yevgeniy Haldey tarafından ölümsüzleştirildi. 

Sancağı Alman parlamentosunun çatısına farklı milliyetlerden üç askerin dikmesi, bir anlamda bunun faşizme karşı, başta Sovyet halkları olmak üzere, dünyanın tüm ezilen halklarının büyük zaferi olduğunu müjdeliyordu.

Nazizme karşı verilen amansız mücadelede 25 milyondan fazla yurttaşını kaybeden Sovyetler Birliği orak çekiçli bayrağı Reichstag’ın tepesine dikerek, kuşkusuz faşizme karşı kazanılan zaferde en büyük paya sahip olmanın beraberinde getirdiği muazzam otorite ve prestijini de ilan ediyordu. 

NAZİ MİKROBUNA ÖLÜM! Aleksey Kokorekin, 1941

Kara Günler

28 Haziran 1941 günü Nazi Ordusu yaklaşık 3 milyon asker ile sınırı geçti ve üç koldan Sovyetler Birliği'ne taarruz başladı. Yıl sonu geldiğinde Hitler'in orduları Moskova önlerine dayanmış 900 gün sürecek Leningrad direnişi başlamıştı.

Taarruzun başlamasını takiben Sovnarkom kararı ile cephe gerisinde partizan direnişi başladı. Kızıl Ordu askerleri, yerel parti örgütlerinin üyeleri ve komsomollar partizan birliklerinin çekirdeğini oluşturuyordu. 1941 yılı sonunda yüz bin civarı partizan cephe gerisinde faşist güçlere direnmekteydi.

1941 

Stalingrad

1942 yılı takviye edilmiş Kızıl Ordu birliklerinin Moskova önünden Nazi Ordusu'nu süpürmesi ile başladı. Yaz gelmesi ile güneyden taarruza hazırlanan Nazi Ordusu Stalingrad önlerine ulaştı ve Sovyetler Birliği'nin kesin zaferiyle sonuçlanacak olan 164 günlük Stalingrad direnişi 23 Ağustos'ta başladı.

Stalingrad direnişi sonunda Uranüs operasyonu olarak adlandırılan Sovyet karşı saldırısı 19 Kasım 1942’da başladı. Kızıl Ordu kışa hazırlıksız yakalanan Naziler ve işbirlikçilerini gafil avlamayı başardı. Operasyon 23 Kasım’ın erken saatlerinde 290 bin Nazi askerinin Don Nehri’nin doğusunda kıstırılmasıyla sona erdi.  Havadan yapılan ikmalle bir süre daha tutunan Naziler, 2 Şubat 1943’te teslim oldu.

Tarihin en kanlı savaşlarından bir tanesi olan Stalingrad Savaşı'nın ardından Nazilerin doğudaki ilerlemesi durduruldu. Kızıl Ordu bu zaferden sonra Nazi ordularını önce Sovyet topraklarından, sonra Avrupa’dan süpürmeye başladı.

1942 

1943 

Büyük İnsanlık

Yılbaşında Nazilerin 300.000 kişilik 6. ordusunun kılıç artıkları teslim oldu. Böylece Nazi orduları ilk kez ilk kez bu kadar büyük bir ordu ve bunca modern silah ve teçhizatla teslim oluyordu. Ayrıca Leningrad kuşatması tamamen kaldırılamadıysa da Iskra operasyonuyla kırıldı ve Leningrad tecritten kurtuldu Sovyetler Birliği parlak bir zafere, insanlığın Nazi mikrobundan kurtuluşuna hazırlanıyordu.

Temmuz ayında tarihin en büyük tank muharabesi olan Kursk savaşı ve  Kutuzov Operasyonu ile Nazi savaş makinası bir daha onarılmamak üzere Sovyet savunması karşısında kırılıyordu.

Nazi Ordusunun kırılması ile başlayan Sovyet taarruzu süratle Harkov, Kiev, Bryansk ve Smolensk'in kurtarılmasını ve Nazi savunmasının Dinyeper Nehri'nin batısına atılmasını sağlamıştı.

Ayrıca Dinyeper Savaşı, Sovyet partizan hareketinin gücünü gösterdi. Jukov'un "demiryolu savaşı" olarak tanımladığı harekât, 1943 yılının Eylül ve Ekim ayları boyunca Alman hatlarını fazlasıyla sarstı ve çok miktarda ikmal malzemesi kaybına yol açtı.

 

1944 

Leningrad'dan Budapeşte'ye

1944 yılı Leningrad'ın kuşatmadan kurtulması ile başladı. Kuşatma boyunca 1.5 milyon insan açlık ve bombardıman nedeniyle hayatını kaybetti.

Leningrad zaferini Ukrayna'nın tamamen kurtarılması ve Sivastopol'un kurtarılması takip etti. Yazın Başlayan Belarus taarruzu ile Minsk, Lvov ve Brest Nazi işgalinden kurtarılmış Kızıl Ordu Polonya'ya girmişti. Yıl sonuna gelindiğinde Romanya, Bulgaristan ve Yugoslavya'da Nazi işgali son bulmuş, Bükreş, Belgrad ve Budapeşte kurtulmuştu.

 

1945 

Faşizm Yeniliyor

1945 yılı Nazilerin Sovyetler Birliği tarafından tarihin çöplüğüne atıldığı yıldır. 

Yeni yıl Varşova'nın kurtarılması ve Nazi vahşetinin sembolü haline gelen Auschwitz Kampı'nın Kızıl Ordu tarafından özgürleştirilmesi ile başladı.

Kızıl Ordu Berlin kapılarına dayandığında Malta ve Yalta konferansları toplandı. 16 Nisan'da başlayan Berlin taarruzu 30 Nisan'da Hitler'in intiharı ve Berlin kumandanı Weidling'in kenti Sovyetler Birliği'ne teslim etmesi ile Sovyetler Birliği'nin kesin zaferi ile sonuçlandı.

 

ZAFER 

1942’nin Ağustos ayından 1943’ün Şubat ayına kadar süren Stalingrad savunması, II. Dünya Savaşı’nın dönüm noktalarından bir tanesi oldu. Geçmişte “Tsaritsin” adını taşıyan Volga Nehri kıyısındaki bu şehir 1925’de, İç Savaş sırasında şehri Çarlık yanlısı Kazak birliklerine karşı savunan birliklere komuta eden Stalin’in adını almıştı. 

Nazi orduları 28 Haziran 1942’de taarruza başladı.Alman askerlerinin şehre girdiği andan itibaren, Stalingrad sokak sokak, ev ev direnişe başladı.

Altı aya yakın devam eden göğüs göğüse savaşta, çarpışmalar sonucunda neredeyse dümdüz olan Mamayev Kurgan tepesinden Alman 16. Tank Birliği’ni durduran, yalnızca kadınlardan oluşan 1077. Uçaksavar Alayı’na, emrindeki dört askerle Volga kenarındaki bir binayı bir hafta boyunca Nazilere teslim etmeyen Başçavuş Yakov Pavlov’dan, Stalingrad’ın merkezindeki bir fabrikada yetiştirdiği 28 keskin nişancıyla birlikte 3 binden fazla Nazi askerini öldüren keskin nişancı Vasili Zaytsev’e kadar Stalingrad savunması Kızıl Ordu askerleri ve Sovyet halklarının sayısız kahramanlığı sayesinde başarıya ulaştı.

Zafer 2 Şubat 1943’de kazanıldı. Nazi orduları Stalingrad’dan sonra bir daha hiçbir cephede ilerleme kaydedemedi ve büyük Sovyet karşı taarruzu başladı.

 

"Moskova Konuşuyor

Sovyet Enformasyon Bürosu raporu:

Mareşal Jukov tarafından komuta edilen 1.Belarus Cephesi birlikleri Mareşal Konev komutasındaki 1. Ukrayna cephesi birliklerinin desteği ile sokak çatışmaları sonucunda Nazi Ordusu'nun Berlin grubu tamamen imha edilmiş ve Almanya başkenti Berlin ele geçirilmiştir!"

AFİŞLER

KIZILORDU SAVAŞÇISI, KORU ONLARI

Viktor Koretsky, 1942

ANAYURT ÇAĞIRIYOR

Irakly Toidze, 1941

ALMAN PANZERİNE

GEÇİT YOK

Nikolay Zhukov, 1943

AFİŞLER

AVRUPA ÖZGÜR OLACAK

1944

BERLİN'E GİDELİM

1945

ZAFER BAYRAĞINI BERLİN'DE DALGALANDIRACAĞIZ 

Viktor Ivanov, 1945

MARŞLAR

Свяще́нная война́ /  Kutsal Savaş

Müzik: Aleksandr Aleksandrov Söz: Vasiliy Lebedev-Kumaç Barbarossa Harekâtı'nın başlamasından dört gün sonra ilk defa Kızıl Ordu Korosu tarafından seslendirildi. 

На поле танки грохотали /  Tankçının Şarkısı

Eski madenci şarkısı olan Konogon'un melodisiyle 1939 yılı yapımı Bolşaya jizn'de kullanıldı.

Темная Ночь /  Karanlık Gece

Müzik: Nikita Bogoslovski Söz: Vladimi Agatov

İlk kez 1943'te seslendirildi.

 В землянке  /  Sığınakta

Şiiri, Kasım 1941'de cephe muhabiri olarak Moskova Muharebesi'ne katılan Aleksey Surkov'un cephede bulunan bir yarı yeraltı sığınağında eşi Sofya Antonovna'ya yazdığı onaltı şiirdir. Müziği ise 1942'de başında Konstantin Listov tarafından bestelendi.

KİŞİLER

Yakov Pavlov

Stalingrad Muhrabesi sırasında daha sonra kendi ismini taşıyacak olan Pavlov'un Evi'ni Nazi saldırısına karşı 128 gün boyunca savunmuş ve direnişi kesin bir zaferle sonuçlanmıştır. Alman saldırısını püskürtüp binadan sağ olarak çıkan Pavlov Lenin Nişanı, Ekim Devrimi Nişanı, Kızıl Yıldız sahibidir. Savaş sonrasında Komünist Partisine katıldı ve Yüksak Sovyet Yardımcısı olarak görev yaptı. 

_

 

Kızıl Ordulu Pavlov ve Zafer Günü

 

İvan Vasilyeviç Panfilov

Moskova Muharebesinde 316. Piyade bölüğü ile sayıca üstün Nazi zırhlı birliklerine karşı direnişi ile ünlenen Panfilov ve 28 askeri ölünceye dek ile 18 alman tankını imha etmiştir. Panfilov havan saldırısı sonucu isabet eden şarapneller nedeniyle hayatını kaybeder. Panfilov'un ölümü ardından Panfilov'un askerleri olarak anılan muhafız birliği Nazi Ordusu'nun Moskova önlerinden atılmasını sağlayan taarruzda en ön safta yer almıştır. Ayrıca Aleksandr Bek'in meşhur romanı Moskova Önlerinde'de Panfilov ve bölüğünün hikayesi anlatır. 

Georgi Jukov

Bir fabrika işçisi olarak büyüyen Jukov Ekim Devrimi sırasında parti üyesi oldu. Kızıl Ordu saflarında savaştı ve süvari komutanı olarak hızla yükseldi. 1940 yılında Moskova'ya çağrıldı ve olası Nazi saldırısına üzerine kurgulanan savaş oyunlarında hep Nazi tarafını temsil etti. Nazi saldırısı sonrası Leningrad savunmasını örgütledi. Daha sonra Moskova önlerinde ve Stalngrad'da Nazi saldırısının püskürtülmesinde büyük pay sahibidir. Stalingrad kuşatmasını kıran Uranüs Operasyonunu yönetti ve Berlin'i düşüren komutan olarak ünlendi. Kızıl Meydan'daki Zafer Yürüyüşü'nde beyaz bir atın üzerinde en önde yürümüştür. Sovyetler Briliği saflarında kurduğu çelik disiplin ile hatırlanır.

KİŞİLER

Lyudmila Pavliçenko

Pavliçenko Nazi Ordusu Sovyetler Birliği'ne saldırdığında Kiev Üniveritesi'nde tarih bölümü öğrencisiydi. Savaşa gönüllü olarak katıldı ve hemşire olmayı reddederek keskin nişancı bölüğüne girdi. Savaş boyunca Odessa ve Kırım'da Nazi Ordusuna karşı savaştı. Büyük Zafer^den sonra Kiev Üniversitesi'nde eğitimi tamamladı ve akademisyenlik yaptı. Pavliçenko 309 Nazi askerini öldürerek terihin en başarılı kadın keskin nişancısı ünvanının sahibidir.

 

 

Aleksey Fyodorov

Nazi işgali altındaki Ukrayna ve Belarus'ta faaliyet gösteren sovyet partizanlarının komutanıdır. İç savaşta Kızıl Ordu saflarında savaşmış bir parti üyesidir. Savaş boyunca Ukrayna ve Belarusta partizan örgütlenmesini sağlamış, 1943 yılında demiryolu harekatına katılmış ve Nazi ikmal hattının çökmesinde büyük pay sahibi olmuştur. Savaştan sonra Ukrayna'da parti örgütlerinde yöneticilik ve sosyal güvenlik bakanlığı yapmıştır. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilen iki partizandan biridir. 

Alexandr Saburov

Nazi İşgali altındaki Ukrayna bölgesinde partizan komutanı ve parti üyesidir. Nazi Ordusu'nun saldırısının ardından ilk sovyet partizan birliklerini kurmuş ve direnişe geçmiştir. Ukrayna'da iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilen Sidor Kovpak ile partizan hareketinin önderliğinde yer almıştır. Savaştan sonra NKVD bünyesinde çalışmıştır. Saburov cephe gerisinde komuta ettiği partizanlar ile cephe gerisinde yıpratıcı askeri harekatlar düzenlemiş Lenin Nişanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilmiştir. 1944 yılında rütbesi Generalliğe yükseltilmiştir.

Geri adım yok !

 

-227 No'lu Emir-

9 Mayıs

By solinteraktif

9 Mayıs

Zafer Günü

  • 21,810