Den gode oppstarten

Klubbens plan for rekruttering til barnefotballen

«Klubben skal ha en plan som beskriver hvordan de rekrutterer nye årskull med spillere og hvordan spillerne blir tatt i mot og gitt et likeverdig tilbud»

Rekrutteringsplanen bør beskrive tre faser av klubbens rekrutteringsarbeid:

  • Planlegging/innsalg
  • Oppstarts- / rekrutteringsdag
  • Oppfølging av nye årskull i oppstartsåret

Den gode oppstarten er en enkel veiledning på hvordan klubbene kan legge til rette for rekruttering av de yngste barna, og trenere/ledere ved oppstart av nye lag for samme målgruppe.

Klubben må «være sjef» og ha en plan for å ønske nye barnekull velkommen. Tilbudet kan markedsføres via egen hjemmeside, sosiale medier, lokale barnehager og skoler. Foreldre og foresatte til tidligere deltagere er de beste til å selge inn oppstartstilbudet.

UEFA PlayMakers er et godt eksempel på et oppstartstilbud.

Gi ungdomsspillere Grasrottrenerkurs. Det gir klubben veiledere på fotballskoler og aktiviteter for de minste. Start opp treninger for 5–6-åringer med disse ungdomstrenerne. Det skaper god rekruttering av både barn og voksne, noe som er avgjørende for en god start når de «skal stå på egne ben» utover høsten.

Klubbens Rekrutteringsansvarlig, med god hjelp av Trenerveileder og Sportslig leder, er ansvarlig for planlegging og best mulig gjennomføring.

Start rekruttering av nye trenere og ledere så tidlig som mulig. Rekrutteringsansvarlig og Trenerveileder bør i være til stede på «Kom i gang»-treninger for å forberede foreldrene på hva som kommer. Er det allerede erfarne trenere/ledere der, som har vært igjennom det samme tidligere med eldre barn? På selve rekrutteringsdagen, gjerne tidlig etter sommerferie, informerer klubben hvordan årskullene starter opp utover høsten. Noen viktige punkter er:

  • Kort gjennomgang av relevant innhold i klubbens Sportsplan og Klubbhåndbok
  • Hva kan foreldre/foresatte forvente av klubben (nedfelt i Sportsplan)
    • Kurs og oppfølging
    • Treningstid og utstyr mm.
  • Hva forventer klubben av foreldre/foresatte (nedfelt i Sportsplan)
    • Følge klubbens Sportsplan
    • Deltagelse på kurs og andre tilbud for årskullet
    • Hele årskull trene sammen hvis mulig
  • Gjerne ha med en representant fra fjorårets årskull for erfaringsdeling

Grasrottrenerkvelden er første steg i opplæringen av trenere og ledere i barnefotballen. Du får en kort innføring i fotballens viktigste verdier og hvordan organisere god fotballaktivitet for de minste. Det gis også en demonstrasjon på sistnevnte.

Klubben bør invitere alle voksne rundt nye barnefotballkull (og gjerne andre nye trenere i klubben) til Grasrottrenerkvelden. Denne kvelden kan ses på som en rekrutteringsarena for å få med enda flere rundt lagene – og motivere til å melde seg på Grasrottrener delkurs 1. Det er viktig at klubben kan tilby Grasrottrener 1 enten i egen klubb eller nært i regionen i samarbeid med fotballkretsen.

Trenerveilederen har ansvar for klubbens Grasrottrenerkveld, men kan gjerne samarbeide med Rekrutteringsansvarlig eller andre i klubben som også informerer om opplæring for nye lagledere og andre roller rundt årskullet.

Det er viktig at årskullene blir fulgt opp av trenerveileder og rekrutteringsansvarlig utover høst og vinter (hvis de trener da), slik at trenere og ledere fortsetter sin gode relasjon med klubben, får veiledning på og utenfor feltet, og ikke føler seg «alene». Det er avgjørende for kontinuitet og videre rekruttering av både barn og voksne.

Det er tid for at foreldre og foresatte tar mer og mer over ansvaret for årskullet på «Kom i gang» treningene. Noen har fått prøve seg sammen med ungdommene en stund, og klubben har sørget for, eller tilbyr utover høsten, kurs for trenerne. Det kan ofte være lurt, hvis mulig, å holde på den samme treningstiden utover høsten. Den er nå godt innarbeidet i familienes timeplan.

 

For ytterligere motivasjon, bør klubben enten arrangere egen miniturnering (3v3), eller hjelpe til med å melde på i en klubb i nærheten.

Det er helt avgjørende at lagene og årskullene har mange frivillige som hjelper til. Da ser vi av erfaring at flere spillere blir med og holder på lenger. Dette gjelder hele støtteapparatet, og ikke bare trenere og lagledere. Ved å dele arbeidsoppgavene på flere, blir de frivillige værende lenger i «jobben».

Støtteapparat

UEFA PlayMakers er et introduksjonskurs i fotball for jenter i alderen 5–8 år. Målet er å introdusere de yngste jentene for fotball gjennom gode treningsøkter der ulike Disneykarakterer tas aktivt i bruk.

I Norge brukes programmet først og fremst i klubbenes rekrutteringsarbeid.

UEFA PlayMakers

Viktige hjelpemidler

Den gode oppstarten. Klubbens plan for rekruttering til barnefotballen_ver1

By nff

Den gode oppstarten. Klubbens plan for rekruttering til barnefotballen_ver1

  • 119