Opetus.tv PRO
Opetus.tv
Lauri Hellsten (lauri.k.hellsten@gmail.com)
matematiikan ja fysiikan lehtori
vuoden 2023 matemaattisten aineiden opettaja
”Käytännössä ero oppilaiden välillä tarkoittaa sitä, että parhaat 9. luokan oppilaat hallitsevat jo ylioppilaskokeen lyhyen oppimäärän tehtäviä ja heikoimmilla oppilailla on vaikeuksia 6. luokan tai jopa 3. luokan tasoa vastaavissa tehtävissä”, tiivistää johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen.
Lähde: Kyösti Värri
Lähde: Tiina Tähkä / Ylioppilastutkintolautakunta
Lähde: Tiina Tähkä / Ylioppilastutkintolautakunta
Hyvää
Huonoa
Hyvää
Pohdittavaksi
Luonnosryhmä: “SYK-menetelmän ansiosta vähäinen opintopistemäärä ei tarkoita sitä, että kyseisen aineen kokeesta olisi helppo saada hyvä arvosana. Esimerkiksi keväällä 2022 terveystiedon laudaturin sai 4,4 % kirjoittajista, kun fysiikassa vastaava luku oli 8,8 %” (s. 14)
Luonnosryhmä: “Äidinkielestä hyvän arvosanan kirjoittaminen on myös vaikeampaa kuin useimmista muista aineista. Kevään 2022 ylioppilaskirjoituksissa äidinkielestä L:n tai E:n sai yhteensä 18,5 % kokelaista, kun esimerkiksi pitkästä matematiikasta L:n tai E:n sai 28,6 % …” (s. 17)
YTL: "Koska kokeiden osallistujien suorituksia verrataan yli kokeiden, ei kokeita voi jakaa helppoihin ja vaikeisiin aineisiin. Esimerkiksi pitkän oppimäärän matematiikan kevään 2017 kokeessa laudaturin sai 7,2 % kokelaista ja lyhyen oppimäärän kokeessa 3,0 % kokelaista, koska pitkän oppimäärän kokelaat olivat suoriutuneet paremmin suhteessa kaikkiin koesuorituksiin."
Lauri Hellsten (lauri.k.hellsten@gmail.com)
By Opetus.tv