Ondskan

Kontext

Ondskan är skriven av Jan Guillou och gavs ut första gången 1981.

Boken utspelar sig i Stockholm och på internatskolan Stjärnsberg på 1950-talet.

Jan Guillou gick själv på internatskolan Solbacka som ung och boken är delvis självbiografisk.  

Guillou har själv sagt angående boken att

"vissa saker är sanna (de saker som betyder något) och andra inte".

Vem är Jan Guillou?

Jan Guillou föddes 1944 och är en välkänd författare, journalist och debattör. Som son till en fransk diplomat och en mamma som kom från en rik norsk familj fick Guillou en priviligierad uppväxt.

Under 70-talet blev han rikskänd efter att ha avslöjat en hemlig svensk underrättelsetjänst, den så kallade IB-affären. För det dömdes han till fängelse för spioneri.

Han är känd för att ha skrivit böckerna om agent Hamilton, medeltidsriddaren Arn och romansviten om 1900-talet, "Det stora århundradet".

Handling

Boken handlar om Erik Ponti som går i åttan i en skola i Stockholm. I skolan är han med i ett gäng som lånar ut pengar till elever och klår upp dem som inte kan betala tillbaka. Hemma är det han som får stryk varje dag av sin sadistiske pappa.

 

När Erik blir utslängd från sin skola får han börja på internatskolan Stjärnsberg sitt sista år innan gymnasiet. Erik hoppas på att det ska bli mindre våld i hans liv, men på Stjärnsberg styr de äldre eleverna de yngre med hjälp av kamratuppfostran.

 

Erik vägrar visa sig rädd för de äldre eleverna och på grund av det blir han snart en måltavla. Erik bestämmer sig för att göra motstånd, men på vilket sätt?

Teman

Våld är ett viktigt tema i Ondskan. Erik Ponti både utsätts för och utövar våld mot andra. Samtidigt längtar han efter att bli fri från våldet.

Ondskan handlar också mycket om auktoriteter och att missbruka sin makt. Det är något som både Eriks pappa och de äldre eleverna på internatskolan sysslar med.

 

Fundera medan vi läser boken på vilket budskap du tror att författaren vill förmedla med boken.

Filmen

Filmen Ondskan är regisserad av Mikael Hofström och kom ut 2003.

Filmen har vunnit tre Guldbaggar och nominerats till en Oscar för bästa utländska film.

Huvudrollen Erik Ponti spelas av Andreas Wilson och hans främste plågoande på Stjärnsberg, Otto Silverhjelm, spelas av Gustaf Skarsgård.

Så vad händer nu?

  • Vi kommer läsa Ondskan tillsammans.
  • I samband med varje lästillfälle kommer vi att diskutera handling och innehåll.
  • Efter att vi läst boken kommer ni att få skriva en bokanalys. Till er hjälp kommer ni att kunna använda er läsdagbok och anteckningar från diskussionstillfällena.

Läsfrid

 

När vi läser så är det läsfrid som gäller.

Stör inte andra

Behöver du gå ut så smyger du ut.

 

Ondskan

By Emma Lindgren

Ondskan

  • 1,697