Bouw mee aan de toekomst van de EU!

Participatiemogelijkheden voor jongeren

Deel je ideeën!

Youthideas.eu is een online platform waar jongeren ideeën kunnen uitwisselen over de actuele uitdagingen en de toekomst van Europa.  

Europees Jongerenevenement

Neem deel aan het tweejaarlijkse European Youth Event (EYE) in Straatsburg en ga in debat over (de toekomst van) Europa. Misschien krijg jij de kans om je ideeën voor te stellen aan een Europarlementslid!

​Slide down voor meer informatie!

Elke twee jaar organiseert het Europees Parlement een evenement voor ongeveer 8000 jonge Europeanen (onder de 30 jaar), waar zij hun stem kunnen laten horen. Dit European Youth Event (EYE) vindt plaats in Straatsburg, de hoofdzetel van het Europees Parlement. Tijdens deze tweedaagse kunnen jullie ideeën over de toekomst van Europa delen en in debat gaan met Europese besluitvormers.  

Achteraf ontvangen alle Europarlementsleden een rapport met de meest concrete ideeën die voorgesteld werden door de deelnemers. Sommigen krijgen zelfs de kans om de meest uitgewerkte ideeën voor te stellen aan verschillende parlementaire commissies, waar zij feedback ontvangen van de leden van het Europees Parlement.

Jouw Europarlementsleden

Treed in direct contact met jouw vertegenwoordigers in het Europees Parlement! Op de website van het EP vind je de Belgische Europarlementsleden en op welke manier je hen kan bereiken.

Word lid van samen.eu

Als lid van deze community kunnen burgers samen debatteren en actie ondernemen om de EU mee vorm te geven. Schrijf je in en ontvang informatie over allerhande activiteiten van het Europees Parlement.  

Word vrijwilliger of stagiair

Er zijn talrijke mogelijkheden voor Europese jongeren op vlak van vrijwilligerswerk en stages (bij de Europese instellingen). Op de Europese Jongerensite vind je informatie over kansen in Europa en daarbuiten.

​Slide down voor meer informatie!

Het Europees Solidariteitskorps geeft jongeren (van 18 tot 30 jaar oud) de kans om in eigen land of in een andere EU-lidstaat vrijwilligerswerk te doen voor een periode van 2 tot 12 maanden.

Deze projecten helpen mensen en gemeenschappen bijvoorbeeld op vlak van klimaat of energie.

 

Europees Solidariteitskorps

Word humanitair vrijwilliger en help getroffen regio's wereldwijd met de heropbouw en het ontwikkelen van veerkracht na een ramp. Deze projecten vereisen fulltime inzet (gedurende 1 tot 18 maanden), maar daarnaast zijn er ook online projecten.

EU Aid Volunteers

De European Voluntary Service (EVS) is een internationaal vrijwilligersprogramma, gefinancierd door de Europese Commissie, dat jongeren (van 18 tot 30 jaar) toelaat vrijwilligerswerk te verrichten voor een organisatie of publieke instantie in het buitenland. Gedurende 2 tot 12 maanden krijg je de kans om nieuwe vaardigheden op te doen en jezelf onder te dompelen in andere culturen. Er zijn mogelijkheden in Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Europees Vrijwilligerswerk

Jongerenuitwisselingen

Het Erasmus+ programma ken je waarschijnlijk vooral van uitwisselingsmogelijkheden voor studenten hoger onderwijs, misschien ga je binnen een aantal jaar wel zelf op Erasmus. Maar wist je dat je ook je eigen jongerenproject kan opzetten met behulp van dit programma?

Leer de EU nóg beter kennen

Dankzij het project DiscoverEU kunnen 18-jarigen een gratis Interrail Pas krijgen om door Europa te reizen. Ontdek meer op www.youdiscover.eu

Bezoek het Huis van de Europese geschiedenis in Brussel en ontdek alle bezoekmogelijkheden aan het Europees Parlement op verschillende locaties. 

Karel de Grote Jeugdprijs

Elk jaar wordt de Karel de Grote Jeugdprijs toegekend aan jongeren die zich inzetten voor een actieve deelname aan de ontwikkeling van Europa. Dien dus je kandidatuur in en ontwikkel (alleen of in groep) een project voor en door jongeren!  

© Karlspreisstiftung/Andreas Herrmann

Participeren op EU-niveau

By Europahuis Ryckevelde

Participeren op EU-niveau

Mogelijkheden voor jongeren

  • 1,959